Παρασκευή, Φεβρουαρίου 29

Γάλλο-Γερμανικό ρήγμα στην Ε.Ε.



Τεταμένες οι σχέσεις των δυο χωρών.


Ενώ η Γαλλία προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, το Βερολίνο και το Παρίσι βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με ορισμένες επιλογές τής εξωτερικής πολιτικής τής Γαλλίας που έχουν ως αποτέλεσμα την διατάραξη τής συνοχής στην ευρωπαϊκή ένωση.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί πρόσφατα προγραμματισμένη για το Μάρτη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Α. ΜΕΡΚΕΛ.
Ο πραγματικός λόγος της ρήξης έγραψε η εφημερίδα Die Welt είναι η πρόθεση του Γάλλου προέδρου να δημιουργήσει την μεσογειακή ένωση.


Το όραμα Σαρκοζι για μια μεσογειακή Ένωση - υποστηρίζονταν απο την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του, σκοπός τής ένωσης αυτής είναι σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης η ενδυνάμωση του ρόλου τής Γαλλίας ώστε να μπορεί να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στις χώρες τής βόρειας Αφρικής, τη μέση ανατολή και την Τουρκία.
Σχεδιάζει δε, να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής που θα φιλοξενήσει στις 13 Ιουλίου στην Γαλλία , υπό την αιγίδα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.


Σε αυτή τη συνάντηση θα κληθούν τα επτά κράτη-μέλη της ΕΕ με μεσογειακές ακτές (η Σλοβενία δεν συμμετέχει), καθώς και πέντε κράτη της Βορείου Αφρικής, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μεσογειακών κρατών ο Σαρκοζι ελπίζει ότι και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ ΘΑ εγκρίνουν τη νέα ένωση.


H κ. Α. Μερκελ έχει επανειλημμένως επικρίνει το σχέδιο Σαρκοζι και αντιτίθεται σθεναρά για αυτό το νέο διπλωματικό μπλοκ, που θα ενώσει τα κράτη απο την Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Επίσης έχει κατηγορήσει το Γάλλο πρόεδρο ότι επιδίωξή του θεμελιώνοντας τη νέα ένωση είναι να αυξήσει τη Γαλλική επιρροή, δαπανώντας κονδύλια από το μπλοκ των 27 εθνών της ευρωπαϊκής ένωσης.


Έτσι η μινι σύνοδος κορυφής που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου στο Blaesheim, ακυρώθηκε εξαιτίας αυτής της πολιτικής διαμάχης.


Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας την κατάσταση είπαν, ότι η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ Γαλλίας Γερμανίας είναι πολύ πιθανό να βλάψει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής ένωσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Γερμάνια ήταν η πρώτη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης που έσπευσε να ανοίξει χθες πρεσβεία στο Κόσσοβο.

Πηγή: pmm/afp/ddp pmm / AFP / ddp / Spiegel

2 σχόλια:

Somsietha-VetemShqip-AlbanianBrother είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Somsietha-VetemShqip-AlbanianBrother είπε...

Oute se emena aresi afti i nea filo-galiki enosi me ta mesogia ke voria afriki, ine kati entelos ilithio pu gja na to pistevis prepi na exis megala simferonta.

I anagnorisi tou kosovou apo Germania-Austria-Elvetia ine safis, panta me tin alvania ipirxan aristes sxesis, edho stin alvania ti Germania-Austria tis pistevoume san prostateftes mas, ine kati san i sxesis servias-rosias, panta i Germani itan mazi mas, gja ton meso enimeromeno evropeo dhen ine kati apithano, anamenomeno tha to elega.

http://www.servietes.blogspot.com/