Τρίτη, Φεβρουαρίου 5

Νέο σχέδιο νόμου για την Α/βάθμια περίθαλψη

Νέο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη
Τι είπε στη βουλή σήμερα ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η δημιουργία του ΕΣΥ είναι κατάκτηση του λαού μας στον τομέα της υγείας των πολιτών. Υπήρξε, δε, πάγια διακήρυξή μας ότι η πολιτική μας στοχεύει στην ενίσχυση, τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα και τη σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του. Την πολιτική, λοιπόν, αυτή υλοποιούμε με συγκεκριμένα μέτρα, για τα σημαντικότερα των οποίων θα αναφερθώ με λίγα λόγια.Όλα αυτά εξάλλου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκονται, όπως επεσήμανα πρωτύτερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, όπου τα έχουμε αναρτήσει εδώ και τρεις βδομάδες, σε δημόσια διαβούλευση. Με το σχέδιο νόμου επιχειρούμε για πρώτη φορά τη δημιουργία ενός ενιαίου, αυτόνομου και αυτοτελούς συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που στο κέντρο έχει τον πολίτη κι όχι την γραφειοκρατία και τον κρατισμό.

-Η επιδίωξη του νέου συστήματος που προτείνουμε είναι η δυνατότητα του κάθε πολίτη να προσφεύγει για τα θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο γιατρό της δικής του επιλογής, άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία, όποτε το χρειάζεται, χωρίς να υποχρεώνεται, προκειμένου να αποφύγει τις απίστευτες ταλαιπωρίες και τις ουρές, να προσφεύγει στους ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας σημαντικά ποσά ακόμη κι από το υστέρημά του.
-Η δεύτερη επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα φθάνει στις μικρές κοινότητες, στις γειτονιές, εκεί που κατοικούν και οι μη προνομιούχοι πολίτες
- Η τρίτη επιδίωξη είναι να τεθεί υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από τους ιδιώτες γιατρούς και λοιπούς ιδιώτες παρόχους ώστε να προστατεύεται στο μεγαλύτερο βαθμό η δημόσια υγεία, αλλά και το δημόσιο χρήμα των ασφαλιστικών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: