Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22

ΠΑΡΑΙΤΕΊΤΑΙ Ο NIMIC;



Σε πλήρη αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Έτοιμη η ελληνική απάντηση.


Η ελληνική πλευρά δια του πρέσβη κ. Βασιλάκη ενημέρωσε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι "μετά από ενδελεχή μελέτη έχει καταλήξει στις αντιρρήσεις, τις επισημάνσεις και τις προτεινόμενες αλλαγές επί της πρότασής του". Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, η πρόταση συνιστά βάση για ουσιαστική διαπραγμάτευση, αλλά περιέχει σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και ασάφειες που χρήζουν διευκρινίσεων. Παράλληλα, διευκρίνισε πως σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις θα υπάρξει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, λένε τα Σκόπια.

Αντιρρήσεις απέναντι στη νέα πρόταση Νίμιτς διατυπώθηκαν και από πλευράς ΠΓΔΜ, όπου η σύσκεψη μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και θα επαναληφθεί την Κυριακή, όποτε και θα καθοριστεί η θέση της γείτονας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα dnevik των σκοπιών 2 είναι τα ονόματα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την πλευρά τους, Το ανεξάρτητη και το δημοκρατική δημοκρατία των Σκοπίων.
Εν τω μεταξύ σε δημοψήφισμα σκέφτονται να πάνε για το θέμα της ονομασίας τα Σκόπια ώστε να αποτρέψουν τους “ ανεύθυνους πολιτικούς” όπως λένε, να προτείνουν αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρκετά επικίνδυνη για το κράτος τους.
Η εφημεριδα αναφερει επισης ότι παραιτειται από τη θεση του ειδικου μεσολαβητη για το ζητημα ο m.nimic!.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-dnevnik.



Δεν υπάρχουν σχόλια: