Σάββατο, Φεβρουαρίου 2

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ Ν. ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

Αισθανόμαστε την ανάγκη ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου να αναφερθούμε σε πολύ αδρές γραμμές στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στo Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστενων, μια κατάσταση που μόνο προβληματισμό και στεναχώρια προκαλεί σε όλους μας.
Tα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, υπολειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν έχει ιατρικό προσωπικό, δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει στην περιοχή σύστημα γρήγορης μεταφοράς ασθενών, ο εξοπλισμός του είναι περασμένων δεκαετιών, στην ορεινή Ολυμπία οι γέροντες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, (τους γράφουν φάρμακα οι καφετζήδες της περιοχής όταν κατεβαίνουν από τα χωριά )κ,τ,λ,
Όλα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν έχουν συνολικά αποδιοργανώσει και αποσυντονίσει τη γενικότερη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί σήμερα να προσφέρει ούτε βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ουσιαστικά λειτουργεί ως κέντρο υγείας αγροτικού τύπου!
Για την τρέχουσα άθλια κατάσταση σημαντικότατες ευθύνες έχουν όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο και ασχολούνται με τα κοινά στην περιοχή, αλλά και συνολικά το προσωπικό του νοσοκομείου, η στάση που έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια είναι στάση ανευθυνότητας και συγκάλυψης των προβλημάτων. (Ποιος μπορεί να ξεχάσει πριν 4 χρόνια τη συλλογή υπογραφών για την ανανέωση της θητείας του πρωην διοικητή, τον οποίο μετά κατηγορούσαν όλοι για την κατάντια του νοσοκομείου!).
Όλα αυτά, αλλά και άλλα που μπορεί να μην ξέρουμε και δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες υπηρεσιών υγείας των κατοίκων της περιοχής μας δυσκολεύουν κάθε λογής προσπάθεια για την ενίσχυση, τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών υγειάς στην περιοχή.
Τον τελευταίο καιρό ακούστηκαν πολλές απόψεις για το ζήτημα, οι περισσότερες κουβαλούν συναισθηματικές δεσμεύσεις του παρελθόντος και δεν έχουν καμιά σχέση με την σημερινή σύγχρονη πραγματικότητα, ως κέντρο αναφοράς των απόψεων αυτών είναι άλλες εποχές με άλλες ανάγκες και άλλα δεδομένα.
Για να μπορέσουμε όμως να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναρωτηθούμε και να ορίσουμε όλοι μας τι είναι σύστημα υγείας.
Ένας ορισμός του συστήματος υγείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει, όλες τις δραστηριότητες των οποίων ο κύριος στόχος είναι η προαγωγή, η επαναφορά και διατήρηση της υγείας.Οι άνθρωποι σήμερα στρέφονται προς το σύστημα υγείας και ζητούν βοήθεια για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο για την ανακούφιση από τον πόνο , τη θεραπεία της ασθένειας και τα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά αναζητούν και συμβουλές; για σωστή διατροφή και δίαιτα,, για την ανατροφή του παιδιού, κ.α.
Ο κάθε πολίτης τυπικά έρχεται σε επαφή με το σύστημα υγείας και παρακολουθείται μόνο μια ή δυο φορές το χρόνο, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Επίσης το σύστημα υγείας έχει την ευθύνη όχι μόνο να βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων αλλά και να τους προστατεύει έναντι του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται η ασθένεια και να τους θεραπεύει σεβόμενο την αξιοπρέπεια τους.οπότε συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα υγειάς έχει τέσσερις βασικούς στόχους
• Να βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού
• Να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών
• Να παρέχει οικονομική προστασία στον πολίτη για τις δαπάνες υγείας και
• Να θεραπεύει την ασθένεια με ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα
Και τώρα ας αναρωτηθούμε;
Το νοσοκομείο της περιοχής μας μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών του τόπου μας για υπηρεσίες υγειάς που να είναι ευαμηλες των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας μας;
Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Kαι αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι καθημερινά χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν στα νοσοκομεία της διπλανής Αχαΐας και της Αττικής για βασικές υπηρεσίες υγείας με ότι κόστος οικονομικό ή ψυχολογικό αυτό συνεπάγεται για τους ιδίους και της οικογένειές τους.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι:
H κατάσταση αυτή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει;
Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης αυτού του τόπου φυσικά και θα πει ΟΧΙ.
Και αυτόματα εδώ τίθεται το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει.
Ο Νομός μας σήμερα σε απόσταση 60 κ.μ έχει 3 νοσοκομεία που υπολειτουργούν και δεν μπορούν έτσι να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού (εδώ δεν είναι ανάγκη να παραθέσω επιχειρήματα. Είναι γνωστά)
Και τα 3 νοσοκομεία στη συνηδειση του Ηλείου πολίτη δεν υπάρχουν, η κατάσταση αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη και κρύβει παγίδες, γιατί εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και σε 1 ή 2 χρόνια καταφέρουμε ως Νομός να έχουμε 1 σύγχρονο νοσοκομείο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, κανένας δεν θα θέλει να μείνει εδώ γιατί θα έχει χαθεί η καλή πίστη.
Οπότε σε τοπικό επίπεδο επιβάλετε άμεσα να γίνουν αλλαγές που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, στις προτεραιότητες και τις έγνοιες του.

Με στόχο ένα σύστημα υγείας σε τοπικό επίπεδο που θα κινείται στο τρίγωνο
ποιότητα -πρόσβαση –κόστος.
Άμεσα πρέπει να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείου του Πύργου.
Αλλά και να αναβαθμιστούν σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας τα Νοσοκομεία της Αμαλιάδας και των Κρεστένων με στόχο την προληπτική ιατρική την διαχείριση των αναγκών του κάθε ατόμου, αλλά και την διασφάλιση της αρμονικής ύπαρξης και ευεξίας του ατόμου.


Κανένας και για κανένα λόγο σήμερα δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να συντηρεί την σημερινή κατάσταση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: