Τρίτη, Φεβρουαρίου 5

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ Α. ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Τι είπε στη βουλή για το ζήτημα ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης.

Ποια, είναι λοιπόν, σήμερα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώθηκαν και συγκεντρώνονται συνεχώς,

- πρώτον, έχουν μεταφερθεί πια όλα τα δέντρα και τα φυτά στους χώρους φύτευσης, πάνω από τριάντα χιλιάδες ρίζες πυράντοχων φυτών -βελανιδιές, κυπαρίσσια, ελιές, πλατάνια κ.λπ.- φυτά δηλαδή που αντέχουν και χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό φυσικό περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας.

- Δεύτερον, έχει γίνει ήδη ο καθαρισμός του χώρου και η αποκομιδή όλων των καμένων κορμών από το χώρο και της Ακαδημίας και του Κρονίου Λόφου.

- Τρίτον, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο τοποθέτησης των γεωυφασμάτων, ειδικά στα δύσκολα σημεία, σε επικλινή σημεία κ.λπ. και ξεκινά η υδροσπορά, δηλαδή η σπορά με ένα ειδικό σύστημα ψεκασμού.

-Τέταρτον, προχωρούν κανονικά οι γενικές φυτεύσεις των μικρών φυτών. Έχουν ήδη φυτευτεί, κύριε συνάδελφε, περίπου δέκα χιλιάδες φυτά. Δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου, στην Ολυμπιακή Ακαδημία στο Λόφο Ζούνη, στο Λόφο Κρόνιο.

-Πέμπτον, έχουν ξεκινήσει οι ειδικές φυτεύσεις, περίπου χίλια μεγάλα δέντρα στη διαδρομή της φλόγας, στο Μνημείο de Coubertin, στην Ολυμπιακή Ακαδημία. Με άλλα λόγια, έχουν ολοκληρωθεί οι εκριζώσεις, η εξομάλυνση του εδάφους στον αύλειο χώρο του Μουσείου και η διαμόρφωση των χώρων, όπου θα γίνουν οι φυτεύσεις.
Συνολικά δηλαδή υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα.
Με προσεκτική, επιλεκτική παρέμβαση και περιβαλλοντική ευαισθησία, γίνονται φυτευτικά έργα και στους χώρους που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και σε αυτούς που ανήκουν στην Ολυμπιακή Επιτροπή.Υπάρχουν, πρέπει να σας διαβεβαιώσω, ιδιαίτερα ταχείς ρυθμοί. Τηρείται το χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, σύμφωνα με το οποίο, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Όλα με άλλα λόγια, θα είναι έτοιμα και έγκαιρα.
Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει σε ένα περιβάλλον που θα αρμόζει, τόσο στο θεσμό, όσο και στην ιστορία του τόπου.
Πρέπει να σας θυμίσω επίσης ότι αυτό είναι ένα σύνθετο έργο το οποίο απαιτούσε τον συντονισμό πολλών φορέων. Και θα πρέπει να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο έργο, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα διεθνή. Δεν μιλάμε απλώς για την αναδάσωση ενός λόφου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν αρχαιολογικό χώρο, ένα κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

‘Όλα λοιπόν τα βήματα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά προκειμένου να εξασφαλιστεί ο σεβασμός του περιβάλλοντος, των μνημείων, αλλά και η χρηστή διαχείριση των χρημάτων. Γι’ αυτό το λόγο επελέγη, όπως το είπατε και εσείς, ένας ελληνικός φορέας, το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών που έχει την τεχνογνωσία.Θέλω επίσης να επισημάνω ότι στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δάσος τετρακοσίων πενήντα στρεμμάτων στην Ολυμπία. Και αυτό, ούτε θα μπορούσε να γίνει, ούτε το θέλουμε. Γι’ αυτό, κατόπιν μελέτης, επελέγησαν πολλά μικρά φυτά τα οποία έχουν μεγαλύτερη αντοχή και περισσότερες πιθανότητες να ενσωματωθούν στο φυσικό περιβάλλον. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε σημεία όπου υπάρχει μεγάλη κλίση του εδάφους. Όλα αυτά λοιπόν μελετήθηκαν και πάρθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις.
Εν κατακλείδι, παρά το ότι όλοι θα θέλαμε εν μια νυκτί να ήταν η Ολυμπία μας όπως ήταν πριν, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές σε όλους είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θα δούμε στις 24 Μαρτίου ένα νέο δάσος στην Αρχαία Ολυμπία, ούτε θα κάνουμε ένα καμουφλάζ στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει –και θα γίνει- είναι με τις παρεμβάσεις μας να βοηθήσουμε τη φύση να αναγεννηθεί, να ξεπεράσει τα σημάδια που άφησε η πύρινη λαίλαπα έξι μήνες μόλις πριν και να εξασφαλίσουμε ότι σταδιακά το φυσικό περιβάλλον θα εξελιχθεί αλλά και θα βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αφού η ανάπλαση θα είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής μελέτης και προσπάθειας των πλέον ειδικών Ελλήνων επιστημόνων Και επαναλαμβάνω με σεβασμό στην ήδη εμφανή αναγέννηση που επιτελείται από την ίδια τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: