Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11

Επιστολή ΑΗΙ προς την Secretary of State Condoleezza Rice

Η AHI στις 31 Ιανουαριου 2008 απέστειλε επιστολή προς την Secretary of State Condoleezza Rice όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ),. Το κείμενο της επιστολής που ακολουθεί:
ΑξιοτιμηCondoleezza Rice Secretary of State 2201 C Street, NW 2201 C Street, NW Department of State Department of State Washington, DC 20520 Washington, DC 20520

Re: Former Yugoslav Republic of Macedonia Re: Πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Dear Madame Secretary:
Εξ ονόματος της πανεθνικής συμμετοχή του το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) θέλει να εκφράσει την ισχυρή διαφωνία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη αδυναμία της διοίκησης να ανταποκριθεί όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δεδομένου οτι αφορά κ τα συμφέροντα μας και τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στα Βαλκάνια-Ελλάδα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σημαντικά συμφέροντα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η προβολή των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τη σταθερότητα της περιοχής.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έχουν ενα σημαντικό μερίδιο στην προώθηση των καλών σχέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών της περιοχής.
Η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την προβολή των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή, λόγω των μεταξυ αλλων και παρακατω παραγόντων, τη γεωγραφική της θέση, καθώς είναι η πιο σημαντική ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα, Κόλπος της Σούδας στην Κρήτη.
Υπάρχουν χιλιάδες επισκέψεις απο αμερικανικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη προς τον κόλπο της Σούδας στην παρακείμενη αεροπορική βάση ετησίως.

Αυτή η άποψη έχει εκφραστεί επανειλημμένα απο την κυβέρνηση μας και τα τελευταία χρονιά και απο τον Πρόεδρο Μπους, αλλά και απο εσάς, κυρία Γραμματέας.

H σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και επειδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κάθε χώρας στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα είναι μακράν η πιο οικονομικά και πολιτικά σταθερή χώρα στα Βαλκάνια. Αντίθετα, η ΠΓΔΜ έχει περιορισμένη σημασία για την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση και οι προκλητικές ενέργειες απο την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατά της γείτονας Ελλάδας, δημιουργεί μια ενδεχόμενη απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, το οποίο λειτουργεί σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.
Ωστόσο, φαίνεται και στην Ελλάδα ότι έχει ληφθεί ως δεδομένο. Ότι τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του πιο σημαντικού μας συμμάχου στην περιοχή των Βαλκάνιων και έναν απο τους πιο πιστούς εδώ και πολύ καιρό σύμμαχο δεν έχουν εξεταστεί λαμβάνοντας ως δεδομένο το ζήτημα. Όμως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να δημιουργήσει περιττά προβλήματα, σε σύμμαχο έθνος.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι να καταλήξουν σε ένα όνομα σύντομα.
Όπως περαιτέρω είστε ενήμερη, αναμένεται οτι η αίτηση της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα συζητηθεί κατά την 6 Μαρτίου 2008 στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα προφανώς διαμαρτύρεται για την εισαγωγή χωρίς ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας, και έχει δηλώσει οτι θα χρησιμοποιήσει βετο , εάν είναι αναγκαίο, απόφαση στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται εντός του δικαιώματος της να το ασκήσει.

Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποτραπεί αυτό το βετο, σας συνιστούμε θερμά να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να υπάρξει η σωστή πίεση στην ΠΓΔΜ να διαπραγματευθούν με καλή πίστη το θέμα της ονομασίας, που να ικανοποιεί και τις δυο χώρες και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα είναι το συμφέρον όλων των μερών ικανοποιημένο.

Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα πρόσφατα έκανε ένα σημαντικό συμβιβασμό με το να προτείνει "μια σύνθετη ονομασία για τη χώρα ένα όνομα που θα το διακρίνει τόσο απο την ελληνική όσο και τη βουλγαρική πλευρά."
Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη.
Θέλει μετά απο διαπραγμάτευση, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα ισχύουν τα διεθνώς σύμφωνα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιαννη εξέφρασε δημοσίως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία.
Αυτή είναι μια σοβαρή στροφή με μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα απο την Ελλάδα, και την αρχική θέση.
Δυστυχώς, αυτή η χειρονομία δεν έγινε δεκτή απο την ΠΓΔΜ.
Η στιγμή είναι κατάλληλη για την ΠΓΔΜ και πρέπει να αποδείξουν την ωριμότητα και την ευθύνη κράτους που χρειάζεται και θέλει να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Οι ΗΠΑ μπορούν εύκολα να μετατρέψουν την κατάσταση γύρω απο την ενημέρωση της ΠΓΔΜ οτι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή του μεγάλου συμβιβασμού "μια σύνθετη ονομασία για τη χώρα τους, μια ονομασία που θα τη διακρίνει τόσο απο την ελληνική όσο και τη βουλγαρική" πλευρά.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διευθετήσει τη διαφορά αυτή πριν απο την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, αν η ΠΓΔΜ παραμένει απρόθυμη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, τότε το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο. Such a situation will perpetuate the problem. Μια τέτοια κατάσταση θα διαιωνίσει το πρόβλημα.
H άμεση διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της, με τρόπο που να είναι αποδεκτή απο την Ελλάδα, θα επιτρέψει στον ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια να είναι η κινητήρια δύναμη για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και, τελικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Tο "διαβατήριο της " ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα.
Η ΠΓΔΜ, είναι αυτή που είναι αδιάλλακτη σε σχέση με αυτό, και όχι η Ελλάδα. Η ΠΓΔΜ πρέπει να συνειδητοποιήσει οτι για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας και με την άμεση επίλυση της διαφοράς για το όνομα.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ και κυριολεκτικά τη βοηθά να διατηρήσει την εύθραυστη οικονομία της ΠΓΔΜ και να μειώσει την μεγάλη ανεργία.
Η Ελλάδα έχει επίσης ηγετική θέση μεταξύ των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερα απο 22 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων.

Ωστόσο, η ΠΓΔΜ συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα αρνούμενη να διαπραγματευθεί με καλή πιστή πάνω στο θέμα της ονομασίας.
Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρονιά με δράσεις όπως η στρέβλωση των γεωγραφικών χαρτών, ονομάζοντας το αεροδρόμιο "Μεγας Αλέξανδρος" αναθεωρητικά βιβλία στα σχολεία, καθώς και απο την αρχή τα φλεγμονώδη σχόλια από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενθαρρύνουν τις νέες γενιές στην ΠΓΔΜ και καλλιεργούν εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας.
Περαιτέρω, αυτή η συστηματική συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής θα εμποδίσουν την ένταξη της ΠΓΔΜ τόσο για την ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.
Αυτή είναι η πραγματική απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Δυστυχώς, η απόφαση απο τη διοίκηση του 2004 να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση από την ΠΓΔΜ της αδιάλλακτης στάσης.
Κατά την άποψη μας, αλλά και πολλών άλλων, οι ενέργειες των ΗΠΑ απο το 1992 σχετικά με την διαφορά τής ονομασίας της ΠΓΔΜ έχουν βλάψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων επίσης έχει βλάψει και την Ελλάδα, βασικό μας σύμμαχο στην περιοχή των Βαλκάνιων και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς λογο.
issue. Τονίζω οτι δεν υπάρχει λόγος απο τις ΗΠΑ να παρέχουν υποστήριξη στην ΠΓΔΜ σχετικά με το θέμα της ονομασίας.
Περαιτέρω, για τις ΗΠΑ το να υποστηρίξουν την ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, έναν πιστό σύμμαχο, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και από τα βασικά έθνη στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο για την προβολή της δύναμης των ΗΠΑ και τις αμερικανικές διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.


Για την ιστορία, δεν είναι καθολικά αποδεκτό και δεν υπάρχει κανόνας του διεθνούς δικαίου που να εξουσιοδοτεί το κράτος αυτό να έχει την ίδια ονομασία με ονομασία που ανήκει σε άλλο κράτος.
representing the whole region. Δεν είναι σωστό για μια χώρα που είναι μέρος της περιοχής να ορίσει τον εαυτό της και με επίσημο τρόπο, όπως εκπροσωπεί ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, όπως η Αμερική και η Ευρώπη, είναι μια περιοχή. Just as no country in North and
Όπως κανένα κράτος στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, δεν θα μπορούσε να αποκαλεί τον εαυτό του "American Δημοκρατία", και καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα αποκαλούσε τον εαυτό της "Δημοκρατία της Ευρώπης, έτσι και το κράτος της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να φορέσει το μανδύα του συνόλου της Μακεδονίας.

O Tito απο το 1944 άλλαξε το όνομα σε αυτόν τον χώρο από Βαρνταρσκα Μπανοβινα σε Μακεδονία.
Η χρήση του Μακεδονικού ως εθνικότητα ήταν μια εφεύρεση του Τίτο το 1944.
Ο Τίτο, ο δικτάτορας της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, δημιούργησε εσφαλμένα τη μακεδονική εθνική συνείδηση στους πολίτες της νότιας σλαβιας για διαφόρους λόγους, περιλαμβανομένης και της εκστρατείας κατά της Ελλάδας για να αποκτήσει τον έλεγχο της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας και το μεγάλο λιμάνι της πόλης της Θεσσαλονίκης. (Βλεπε αρθρο του CM Woodhouse, , και της χριστιανικής Science Monitor, 28 Οκτωβριου 1992, p. 19.)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην χρήση του ονόματος Μακεδονία του Τιτο απο το 1944 και θα πρέπει να συνεχίσει να αντιτίθεται σε αυτό και τώρα.
Σε μια εγκύκλιο Airgram (26 1944) Υφυπουργός R. Edward Stettinius, Jr, ανέφερε τα εξής:
Η κυβέρνηση αυτή θεωρεί οτι μιλάμε για Μακεδονικό "έθνος", μακεδονική "Πατρίδα" η μακεδονική "εθνική συνείδηση" είναι αδικαιολόγητη δημαγωγία δεν εκπροσωπούν εθνοτικες ούτε πολιτική πραγματικότητα και βλέπει στην παρούσα αναβίωση τους έναν πιθανό μανδύα για επιθετικές προθέσεις εναντίον της Ελλάδας.
Hταν προφητικό γιατί o Τίτο και Στάλιν έκαναν επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.
Γι 'αυτό, καλούμε εσάς, Madame Secretary και παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας για να ωθήσετε την ΠΓΔΜ να διαπραγματευθούν με καλή πίστη με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, και να παύσουν αμέσως την αλυτρωτικη προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, η οποία παραβιάζει τον ΟΗΕ ενδιάμεση Συμφωνία, όπως αναφέρεται στο αρθρο 7, παράγραφος 1 της Συμφωνίας, που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τα λόγια του Προέδρου Μπους, oόσον αφορά στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.
Στις 20 Μαρτίου 2005, κατά την ευκαιρία επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Καραμανλη στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε,« Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν μια στρατηγική εταιρική σχέση.
Αυτό είναι σημαντικό.
” Είναι σημαντικό για τους λαούς μας, αντίστοιχα, και είναι σημαντικό να εργαστούμε μαζί για την εξάπλωση της ελευθερίας και της ειρήνης ".
Στις 24 Μαρτίου 2005, δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιατη, οτι, "… τα Βαλκάνια, είναι μια θέση στην οποία πιστεύουμε οτι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, αλλά, βεβαίως, υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις να συναντηθούν. … δεν έχουμε καλύτερο φίλο και αυτές οι προκλήσεις θα γίνουν πράξη απο τους φίλους μας στην Ελλάδα. "Και αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο και το ρόλο της Ελλάδας εκεί, δήλωσε," Πιστεύουμε οτι πρόκειται για μια περιοχή που είναι ώριμη για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών … "
Και για μια ακόμη φορά, στις 23 Μαρτίου 2006, όταν τότε υποδεχθήκατε τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντορα Bakoyianni στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, είπατε: "Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε την στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια σχέση που είναι κατά πρώτο και κύριο λογο, σχέση , που βασίζεται σε αξιες.
Είναι μια σχέση που αναγνωρίζει το σπουδαίο ρόλο της Ελλάδας, ως λίκνο αυτών των αξιών και αναγνωρίζει οτι στη σύγχρονη εποχή στην οποία βρισκόμαστε τώρα, με τις τόσες πολλές προκλήσεις, οτι η Ελλάδα είναι ένας εταίρος στη συνεχεία και εξάπλωση των δημοκρατικών αξιών, για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και, φυσικά, την επανένωση της Κύπρου στη βάση των δημοκρατικών αξιών. "
Tο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να υποστηριξη την εδώ και καιρό πιστό σύμμαχο, Ελλαδα, που αποτελεί τον πιο σημαντικό στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και είναι η βασική χώρα για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Respectfully yours,
Με Σεβασμό

Gene Rossides Gene Rossides President Προεδρος
Nick Larigakis Nick Larigakis Executive Director Εκτελεστικός Διευθυντής
cc: Deputy Secretary of State John Negroponte
πηγή: http://www.ahiworld.com/press_releases/013108.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: