Δευτέρα, Φεβρουαρίου 4

Το σκάνδαλο της siemens

Το σκάνδαλο της siemens έχει χαρακτηριστεί στη Γερμανία ως η μεγαλύτερη υπόθεση δωροδοκίας που έγινε ποτέ.
Εσωτερικός έλεγχος είχε αποκαλύψει ακάλυπτο ποσό κοντά στα € 420 εκατ. ($ 556 εκατ.) τα ποσά αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για πληρωμές σε δωροδοκίες προκειμένου η εταιρία να αποκτήσει συμβάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, (τα χρήματα αυτά είχαν καταβληθεί στο πλαίσιο των διαβουλευσεων για τις συμβάσεις) - απο την Ελλάδα έως την Ινδονήσια και απο τη Ρωσία μέχρι τη Νιγηρία.
Η εκεί αστυνομία έπειτα και από εκτεταμένες έρευνες της εισαγγελίας του Μονάχου (δεκάδες εισαγγελείς ερεύνησαν την υπόθεση) συνέλαβε κάποια στελέχη της εταιρίας που δήλωσαν ότι είχαν επίγνωση της δωροδοκίας και οτι ανεχθήκαν τη διαφθορά η οποία είπαν έγινε για να αποκτήσει η εταιρία πλεονέκτημα έναντι των αντίπαλων επιχειρήσεων. Mια ομάδα διαχειριστών συνωμότησαν για τη διοχέτευση off τουλάχιστον € 400 εκατ. απο την διάσπαση της εταιρείας Επικοινωνιών σε μια σειρά απο εταιρείες βιτρινας. Tα κεφάλαια διοχετεύτηκαν μέσω μυστικών λογαριασμών.
Το θέμα αυτό άνοιξε το 2003 όταν οι ιταλικές εισαγγελικές αρχες ζήτησαν βοήθεια από τής αρχες τής Γερμανίας επειδή ερευνούσαν υπόθεση χρημάτων που στάλθηκαν ( περίπου $ 6,738 εκατ.) στην εταιρία alledgedly Giuseppe Parella του πουερτο ρικο και ήταν ιδιοκτησία του πρωην γενικού επιθεωρητή τής κρατικής εταιρίας ταχυδρομείου και τηλεπικοινωνιών. Οι Ιταλοί παρείχαν πληροφορίες στις οποίες περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια οι ατασθαλίες που έγιναν.
Οι ερευνητές χτένισαν τα γραφεία τής εταιρίας αλλά και τα ιδιωτικά σπίτια και γραφεία μεγάλων στελεχών τής εταιρίας, οι έρευνες οδήγησαν σε αρκετές συλλήψεις. Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα είπε ότι η υπόθεση είναι τόσο περίπλοκη που δεν μπορεί να υπάρξει τέρμα στην έρευνα
Στη Siemens επιβλήθηκε πρόστιμο 201 εκατ. ευρώ Η Siemens αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ η εταιρία θα πρέπει επιπλέον να πληρώσει φόρους οι οποίοι ανέρχονται σε 179 εκατ. ευρώ.
Ως αναφορά την Ελλάδα έπειτα από έρευνες βρέθηκαν περίπου € 30 εκ. σε ελβετικούς λογαριασμούς που ανηκαν σε εταιρίες βιτρινα στην καραϊβική.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δόθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και αφορούσαν μεγάλες παραγγελίες για ένα σύστημα ασφαλείας και άλλα μεγάλα έργα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι ένας πρωην επικεφαλής της μονάδας Επικοινωνιών έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. .
Το πρωην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος έφυγε απο την εταιρεία, τον Σεπτέμβριο του 2003, υπηρέτησε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Siemens στην ελληνική θυγατρική της.
Πηγή: ξένα ειδησεογραφικά site

Δεν υπάρχουν σχόλια: