Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28

Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ



Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ
Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν πιέσεις στις τιμές των μετοχών παγκοσμίως.
Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,5145 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 1,51 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού υπερέβη εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο ειδήσεων για μειωμένη προσφορά από Νιγηρία και Ιράκ.
Οι φόβοι για ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη τροφοδοτήθηκαν από την πρόσφατη σειρά αρνητικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, ενώ τα χθεσινά σχόλια του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι ενίσχυσαν τις προσδοκίες για νέες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων.
Εκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε, στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, με ρυθμό 0,6% σε ετήσια βάση, ενώ οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε σχετική σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, ανέμεναν αναπτυξιακό ρυθμό 0,8%.
Σειρά αρνητικών ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων από εταιρίες όπως η γαλλική ασφαλιστική Axa SA, η μεγαλύτερη γαλλική εταιρία χημικών Rhodia SA και η Bayer AG, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα στην Ευρώπη.
Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε, γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδος, σε ποσοστό 1,33%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε πτώση 1,95% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax σημείωνε απώλειες 1,66%.
Το ευρώ υποχώρησε αρχικά κάτω από τα 1,51 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια και να σημειώσει, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1,5145 δολάρια ανά ευρώ, υπερβαίνοντας κατά τι το χθεσινό ρεκόρ των 1,5144 δολαρίων που είχε σημειώσει χθες στον απόηχο των δηλώσεων Μπερνάνκι κατά την χθεσινή κατάθεσή του, στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η Fed "θα δράσει έγκαιρα" για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Οι αγορές δίνουν πλέον πολύ ισχυρές πιθανότητες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,5% τον Μάρτιο. Ο Μπερνάνκι καταθέτει σήμερα ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας.
Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, στον απόηχο των ειδήσεων αφενός για επιπλέον ποσότητες νιγηριανού αργού πετρελαίου που θα λείψουν από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά λόγω επιθέσεων ανταρτών και αφετέρου για τεχνικό σφάλμα που στάθηκε η αιτία για διακοπή της ροής ιρακινού αργού από το Κιρκούκ.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 47 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" στη Ν. Υόρκη, με την τιμή του να ανέρχεται στα 100,11 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 98,83 δολάρια, κερδίζοντας 56 σεντς σε σχέση με χθες.
Με την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε στα 99,64 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,24 δολαρίων το βαρέλι. Νωρίτερα, η ονομαστική τιμή είχε αγγίξει τα 102,08 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 102,53 δολαρίων σε αποπληθωρισμένη βάση που είχε σημειώσει το 1980, ένα χρόνο μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, δεχόμενο ώθηση από την απότομη σημαντική εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ.
Στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου (κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 2,5 εκατομμύρια βαρέλια) και των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 300.000 βαρέλια) αποδίδεται το έδαφος το οποίο έχασε χθες η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού.
Παρά την υποχώρηση από το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας υπολείπεται του ρυθμού αύξησης της ζήτησης, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Ενωσης Πετρελαϊκών Εταιριών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επιθεώρηση "Πετρέλαιο και Αραβικές Χώρες".
πηγη: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: