Τρίτη, Φεβρουαρίου 26

Οι πρώτες κινήσεις και θέσεις κ. Χριστόφια για το Κυπριακό

Από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του την προσεχή Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου είναι:
Μετάβαση στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλί Ταλάτ για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ, ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου και κατά πάσα πιθανότητα άνοιγμα από και προς τα κατεχόμενα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.
Το νέο πρόεδρο αναμένει δύσκολο έργο για άρση του αδιεξόδου και την προώθηση λύσης στο κυπριακό, καθώς Ηνωμένα Έθνη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα στείλουν σύντομα απεσταλμένους τους στη Λευκωσία για να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσο, μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν την πολιτική βούληση να συμφωνήσουν σε λύση του κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2009.

Να ξεκινήσει "χωρίς καθυστέρηση" τις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους για την εξεύρεση συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κάλεσε σήμερα τον κ. Χριστόφια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Η εκλογή σας συνιστά ευκαιρία για την υπέρβαση του αδιεξόδου που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό στο κυπριακό ζήτημα. Σας ενθαρρύνω θερμά να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία αυτή και να ξεκινήσετε χωρίς καθυστέρηση διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με θέμα την επίτευξη συνολικής συμφωνίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Λευκωσία επίσης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε. Ο κ. Χριστόφιας έχει δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλου παρόμοιου με αυτό. Επίσης υποστηρίζει ότι με την πολιτική του μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση και να προωθήσει λύση του κυπριακού, η οποία να απαλλάσσει από την κατοχή και να επανενώσει την Κύπρο. Κατά τον κ. Χριστόφια το ζητούμενο είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά να τροχοδρομεί εξελίξεις, που να ανοίξουν το δρόμο για λύση του κυπριακού και, αν η Τουρκία εμμένει στη διχοτομική πολιτική της να εκτεθεί "και να μπει ξανά στη γωνία".

Συνοπτικά οι θέσεις του νέου προέδρου για το κυπριακό είναι: -Η διεκδίκηση μέχρι τέλους, αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και απαλλαγή της Κύπρου από τον εποικισμό.
Η Ομοσπονδιακή Κύπρος θα έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προϋποθέτει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.- Στις συνομιλίες θα επιδείξει ευελιξία, αλλά τονίζει ότι αυτό "δεν σημαίνει υποχωρητικότητα στις τουρκικές απαιτήσεις". Τονίζει ότι "το ζητούμενο ήταν και παραμένει να βοηθήσουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να απεγκλωβιστεί από τον εναγκαλισμό της ʼγκυρας, να αισθανθεί ότι το μέλλον της βρίσκεται στη συνεργασία και στην κοινή συμβίωση με τους Ελληνοκύπριους".
Αισιοδοξία στο Λονδίνο

Η εκλογή στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας του Δημήτρη Χριστόφια, οδηγεί στην "αναβίωση της ελπίδας" για την επανένωση του νησιού, εξαιτίας της βούλησής του για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.εκτιμώντας οτι είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος προς μια συνολική συμφωνία εντός του 2008. "Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε επάνω σε αυτήν την δυναμική με ταχείες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες", προσθέτει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ διατυπώνοντας την υποστήριξη της Βρετανίας στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.
Νέα ευκαιρία για το Κυπριακό βλέπουν και στην Αυστρία
Σύσσωμος ο Αυστριακός τύπος αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματά του αναφέρεται στη χθεσινή νίκη του Δημήτρη Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Τη σχετική είδηση μετέδωσαν στα χθεσινοβραδινά τους δελτία, τόσο η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση όσο και η Αυστριακή Ραδιοφωνία, οι οποίες παρουσίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών και επισήμαναν τις πρώτες διακηρύξεις και τη βούληση του νέου προέδρου της χώρας για επανένωση του νησιού.
"Ο νέος πρόεδρος της χώρας θέλει πρωτοβουλία για λύση της έριδας στο νησί", τιτλοφορεί το σχετικά εκτενές δημοσίευμά της η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Κουρίρ", σημειώνοντας αρχικά πως ο ανανεωτικός κομμουνιστής και πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Κύπρου επικρατώντας στο δεύτερο γύρο των εκλογών έναντι του αντιπάλου του, πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Σύμφωνα με την "Κουρίρ" με την εκλογή αυτή θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διαιρεμένη νήσο, αφού ο νέος πρόεδρος υποστήριζε πάντα μια λύση με διαπραγματεύσεις και το διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, κάτι που "μπλόκαρε" κατά την πενταετή θητεία του ο προκάτοχός του Τάσος Παπαδόπουλος, με την προτροπή του οποίου οι Ελληνοκύπριοι με δημοψήφισμα είχαν απορρίψει μια συμβιβαστική λύση που υπερψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι.
Στο αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών και στον νέο πρόεδρο της Κύπρου αναφέρεται το δημοσίευμα στην έγκυρη εφημερίδα "Ντι Πρέσε", η οποία επισημαίνει πως την εκλογή του κ. Χριστόφια στήριξε ο απερχόμενος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος και πως και οι δύο υποψήφιοι του δευτέρου γύρου υποστήριζαν την προσέγγιση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ παραπέμπει στο δημοψήφισμα του 2004 και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", στο οποίο γίνεται επιπλέον αναφορά στις δικαιοδοσίες του προέδρου της Κύπρου και στο γεγονός πως ο κ. Χριστόφιας θα είναι τώρα ο μόνος πρόεδρος στην ΕΕ με κομμουνιστικές ρίζες, ενώ προσθέτει πως το κόμμα του, ΑΚΕΛ, έπειτα από εσωτερική μεταρρύθμιση έχει σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό.
Η "Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν" στη σύντομη σχετική είδησή της αναφερόμενη στην εκλογική νίκη του κ. Χριστόφια σημειώνει πως από το νέο πρόεδρο της Κύπρου αναμένονται ταχεία βήματα για μια συνεννόηση με τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό του νησιού.
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και την επικράτηση του "κομμουνιστή πολιτικού" Δημήτρη Χριστόφια, παρουσιάζει σε σύντομο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Εστεραϊχ".
πηγη: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: