Κυριακή, Φεβρουαρίου 17

ΩΡΑ Ο ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ

ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ


Απο την πριστινα εν μέσω προώρων πανηγυρισμών ο πρόεδρος των αλβανοφώνων Hašim Tači δήλωσε χθες βραδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ότι σήμερα θα αποφασίσουν για το χρόνο και την ημερομηνία ανακήρυξης τής ανεξαρτησίας.

Επίσης δήλωσε ότι τα πρώτα υπουργεία που θα δημιουργηθούν όταν ανεξαρτητοποιηθεί η περιοχή θα είναι αυτό τής άμυνας και των εσωτερικών.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνταχθεί, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έγγραφο που δικαιολογεί τη δική της αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο και τα επιχειρήματα που αναπτυχθήκαν είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την αναγνώριση.


Το έγγραφο που ουσιαστικά υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι το πνεύμα του 1244.
Όσο για τη νομιμότητα της αποστολής της ΕΕ, το επιχείρημα είναι οτι δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσει την ΕΕ απο την ανάληψη απο τον ΟΗΕ, ο 1244, υποστηρίζει αναφέρει "της διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας παρουσίες".
Επιπλέον, αναφέρει οτι το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να καλέσει την ΕΕ να αναλάβει αυτό το ρόλο.
Το έγγραφο που ερμηνεύει αναφορές στο προοίμιο 1244 οτι το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και για την "εδαφική ακεραιότητα" της Γιουγκοσλαβίας θεωρείται ως μη δεσμευτικό.

Το αντεπιχείρημα απο τη Σερβία και τη Ρωσία είναι πιο απλούστερο.
Είναι γεγονός οτι η Σερβία είναι κυρίαρχο κράτος, δεν έχει συμφωνήσει με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δεν υπάρχει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιτρέπει την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου απο τη Σερβία και οτι, κατά συνέπεια η ανεξαρτησία του είναι παράνομη.

Επίσης λένε ότι η ίδια η 1244 δεν παρέχει καμιά εξουσιοδότηση για την ανεξαρτησία.
Σημειώνουν με το άρθρο 10 του 1244 η οποία επιτρέπει σε "σημαντική αυτονομία με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας" για το Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σημαίνει, υποστηρίζουν, οτι η ανεξαρτησία του 1244 είναι παράνομη.

Η εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε χθες βράδυ ότι σε περίπτωση που η προσωρινή αλβανική διοίκηση του Κόσσοβου ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία τής περιοχής θα καλέσει αμέσως σε γενική συνελευση τον ΟΗΕ.

O Russian Foreign Minister Sergei Lavrov δήλωσε,
Μιλάμε εδώ για την ανατροπή όλων των θεμελίων του διεθνούς δικαίου τα οποία έχουν κερδιθει από τη Ευρώπη με τεραστία προσπάθεια και θυσίες αίματος και τα οποία σήμερα είναι η βάση ύπαρξης της Ευρώπης.


Ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμάνια – συμφωνούν με αυτή τη λογική δεν έχουν όμως μπλοκαρει την αποστολή της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται οτι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα πρέπει πλέον να είναι τυπικά τμήμα της Σερβίας.

θα αναγνωρίσουν μια περιορισμένη μορφή ανεξαρτησίας για το Κοσσυφοπέδιο, όπως συστήνεται στην έκθεση που συντάσσεται στον ΟΗΕ, by the former Finnish president Martti Ahtisaari.
Η ΕΕ έχει έτοιμη μια σημαντική αποστολή ώστε να επιβάλει άμεσα το νόμο και την τάξη, η αποστολή για το Κόσσοβο, αποτελείται απο 1800 υπαλλήλους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων και δικαστών.
πηγη: bbc, tanjug.

Δεν υπάρχουν σχόλια: