Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ



ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ -ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Η Ρωσία και η Σερβία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός αγωγού για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αεριού μέσω της Σερβίας προς τα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Βελιγράδι, μεταξύ του Πρώτου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ρωσίας κ. Dmitry Medvedev και του Σέρβου πρωθυπουργού κ. Κοστουνιτσα.

"Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο, και της Ρωσίας και της Σερβίας, και θέτει τα θεμέλια για το καθεστώς της ενεργειακής ασφαλείας στην ενωμένη Ευρώπη"
ειπε ο Medvedev, ο οποίος είναι το φαβορί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

To σχέδιο προβλέπει μεταφορά των 10 δισ. cu m ρωσικού φυσικού αεριού ετησίως
Επίσης η εταιρία Russia's Gazprom Neft υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της κρατικής ιδιοκτησίας εταιρίας πετρελαίου της Σερβιας.
Η εταιρεία υπολογίζεται οτι αξίζει $ 1,2 δις.

Η συμφωνία που υποστηρίζεται απο την Gazprom της Ρωσίας και την Ιταλική Eni είναι ένα έργο που σύμφωνα με αναλυτές είναι αντίπαλος του αγωγού Nabucco που υποστηρίζεται απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας παρακάμπτοντας τη Ρωσία.
πηγη: ria

Δεν υπάρχουν σχόλια: