Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28

Συμβούλιο περιφερειακής συνεργασίας χωρών ΝΑ Ευρώπης




Στο Συμβούλιο περιφερειακής συνεργασίας θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης
Εννέα περίπου χρόνια μετά την ίδρυση του Συμφώνου Σταθερότητας, η εικόνα της ΝΑ Ευρώπης έχει αλλάξει ριζικά.
Η περιοχή αυτή του πλανήτη είναι πολύ πιο σταθερή, παρά την ένταση που δημιουργήθηκε τελευταία μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, και όλες οι χώρες της είναι πια έτοιμες να αναλάβουν μόνες τις ευθύνες της μεταξύ τους συνεργασίας.

Αυτό το μήνυμα ακούστηκε κατά την τελευταία σύνοδο του Συμφώνου Σταθερότητας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια. Πρόκειται για το πρώτο διεθνές φόρουμ στο οποίο παίρνουν μαζί μέρος αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Σερβίας και της διοίκησης UNMIC στο Κόσοβο.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης ιδρύθηκε το 1999 μετά τις νατοϊκές αεροπορικές επιθέσεις κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σκοπός του ήταν η υποστήριξη και σταθεροποίηση της περιοχής, στην οποία επένδυσαν αρκετά δις € για την πραγματοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ.Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης κ Έρχαρντ Μπουσέκ επιτυχείς πρωτοβουλίες του Σύμφωνου στην περιοχή ήταν, μεταξύ των άλλων, η ίδρυση ζωνών ελευθέρου εμπορίου, η ενεργειακή κοινότητα, η σύνδεση της περιφερειακής ενεργειακής αγοράς και η ένωσή της με την ευρωπαϊκή.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης υποστήριξε οικονομικά πολλά σχέδια υποδομής, μεταξύ των οποίων το νέο αεροδρόμιο της Σόφιας, ο εκσυγχρονισμός του λιμένα της πόλης Λομ στο Δούναβη, η γέφυρα Βίντιν - Καλαφάτ που συνδέει τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία. Αντικαταστάτης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΝΑ Ευρώπης είναι το Συμβούλιο περιφερειακής συνεργασίας που ιδρύθηκε στη Σόφια. Η έδρα του θα βρίσκεται στην πόλη Σαράεβο και επικεφαλής του είναι ο κροάτης Χίντο Μπίστσεβιτς."Σήμερα οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης αποφάσισαν τη δημιουργία του Συμβούλιο περιφερειακής συνεργασίας", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ Ιβάιλο Κάλφιν στο φόρουμ. "Η απόφαση αυτή πρωτοπάρθηκε το Μάιο του 2006 στην περιφερειακή συνάντηση που έγινε στο Βελιγράδι.
Παρά τις όποιες υπάρχουσες διαφορές, στη νέα οργάνωση θα συμμετάσχουν όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της περιοχής. Σημαντικός για την επιτυχία των εργασιών του Συμβουλίου περιφερειακής συνεργασίας, είναι ο ρόλος των χορηγών οι οποίοι θα πρέπει να το υποστηρίξουν οικονομικά".
Ο κ Ντιμίτρι Ρούπελ, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας που ασκεί σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε στο Συμβούλιο περιφερειακής συνεργασίας να ακολουθήσει το μοντέλο δραστηριοτήτων της Ένωσης και υποσχέθηκε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τη νέα οργάνωση: "Αν μέχρι τώρα κύριος στόχος ήταν η επίτευξη κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, σήμερα ο στόχος μας είναι η συνεργασία, η αμοιβαία επικοινωνία και η αλληλοβοήθεια", είπε ο κ Ρούπελ.
"Πρόκειται για το μοντέλο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα είναι καλό να εφαρμοστεί και στην περιοχή της Δυτικής Βαλκανικής χερσονήσου. Ένας από τους λόγους είναι, ότι οι περισσότερες από τις χώρες της περιοχής μέλλεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό θα αποτελέσει μέρος της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας για συνεργασία έχω υπόψη και χώρες όπως η Σερβία και το Κόσοβο. Δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιοδήποτε κράτος της περιοχής να εμποδίσει κάποιο άλλο".Σύμφωνα με τον κ Μπουσέκ το Κόσοβο αποτελεί τμήμα των διαδικασιών περιφερειακής συνεργασίας, πράγμα θετικό τόσο για τους πολίτες του Κοσόβου όσο και για την υπόλοιπη περιοχή. Στο πλαίσιο του φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ Ι. Κάλφιν συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Σερβίας κ Βουκ Γιέρεμιτς και το μέλος της αντιπροσωπίας του Κοσόβου, Μπεσίμ Μπετσάι.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκκληση του πρέσβη της Σερβίας προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την ανάκληση του Σέρβου πρέσβη σε περίπτωση που η Βουλγαρία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κόσοβο, ο κ υπουργός τόνισε: "Γνωρίζοντας τις ενέργειας της Σερβίας απέναντι στις χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο, η πιθανότητα ανάκληση δεν θα είναι κάτι το απροσδόκητο για μας.
Η θέση της Βουλγαρίας είναι ξεκάθαρη. Περιμένουμε να δούμε πώς και κατά πόσο θα εφαρμόσει στην πράξη η κυβέρνηση του Κόσοβο τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την ανακήρυξη της ανεξαρτησία του και κατόπιν θα αποφασίσουμε για το αν θα το αναγνωρίσουμε ή όχι. Η Βουλγαρία, άσχετα από την εξέλιξη της κατάστασης, θέλει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Σερβία".
πηγη: BG RADIO

Δεν υπάρχουν σχόλια: