Σάββατο, Φεβρουαρίου 9

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Λίγα 24ωρα πριν τις 12 φεβρουαρίου ημερομηνία κατά την οποία προσέρχεται η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με το Σποπιανό, την ίδια στιγμή η Βουλγαρία- γειτονική χώρα των Σκοπίων- επισημαίνει με νόημα ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τελικά δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση όπως παρουσιάζεται.
Σχετικές δηλώσεις έκανε στο Focus News Agency ο καθηγητής του Ιστορικού Εθνκού Μουσείου Bozhidar Dimitrov. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Οι Μακεδονικές αρχές προφανώς δεν μπορούν να αντιληφθούν με τέτοια εσκεμμένη εχθρική στάση, η οποία καλλιεργείται στον πληθυσμό της χώρας εναντίον των γειτονικών χωρών, δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και πολύ πιθανά να μην προσκληθούν στις 4 Απριλίου στην συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο διευθυντής του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου, καθηγητής Bozhidar Dimitrov στο FOCUS News Agency, Ως απάντηση σε άρθρο εναντίον της Βουλγαρίας στην εφημερίδα της Μακεδονίας Utrinski Vesnik. Σύμφωνα με το άρθρο, η Βουλγαρία δεν έλαβε υπόψη της την μακεδονική ταυτότητα. «με τέτοια εκδήλωση εχθρότητας εκ μέρους των μακεδονικών ΜΜΕ, το κράτος δύσκολα μπορεί να ενταχθεί», είπε ο καθηγητής Dimitrov.
«Το βασικό πρόβλημα που έχει η Μακεδονία είναι ότι έχει πρόβλημα με όλους τους γείτονές της, πρακτικά με όλους όσους δεν βοηθούν την χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του Atlantic Club στην Βουλγαρία Lyubomir Ivanov σε συνέντευξή του επίσης στο FOCUS News Agency. «Προκειμένου για μια χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να έχει πολιτική που καλλλιεργεί τις σχέσεις καλής γειτονίας» ανέφερε ο Ivanov. Το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρείται απλά ως ζήτημα ονομασίας, αλλά ήταν στην πραγματικότητα βαθύτερο πρόβλημα.
«Προκειμένου για μια χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να έχει πολιτική που καλλλιεργεί τις σχέσεις καλής γειτονίας» ανέφερε ο Ivanov.
"Η Μακεδονία δεν θα παραιτηθεί από το συνταγματικό της όνομα, αλλά είναι έτοιμη να βρει μια λύση στο πρόβλημά της με την Ελλάδα". Αυτές είναι οι θέσεις του προέδρου Branko Crvenovski και του πρωθυπουργού Nikola Gruevski, στην καθημερινή εφημερίδα Vreme της Μακεδονίας. «Ενδιαφερόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να βρούμε μια λύση και να δοθεί ένα τέλος στην χρήση της προσβλητικής συντομογραφίας FYROM», είπε ο Crvenovski. Ο πρωθυπουργός Nikola Gruevski ανέφερε ότι η Μακεδονία ήταν προετοιμασμένη για συνομιλίες αλλά όχι για διαπραγματευτεί το συνταγματικό της όνομα.
http://www.greekamericannewsagency.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: