Κυριακή, Φεβρουαρίου 3

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ


Σε τουλάχιστον είκοσι χώρες του κόσμου τα παιδιά συμμετέχουν άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης πολεμικής σύρραξης. Χρησιμεύουν ως ασπίδες των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πολέμου, ενώ άλλα χρησιμεύουν ως φρουροί, μάγειροι, αγγελιαφόροι, συμμετέχουν σε αποστολές αυτοκτονίας, ως ανθρώπινοι ανιχνευτές ναρκών κ.τ.λ.. Τα κορίτσια υπόκεινται σε σεξουαλική εκμετάλλευση ως σκλάβες του σεξ.
Τα περισσότερα παιδιά- στρατιώτες βρίσκονται στα εφηβικά τους χρονιά, όμως υπάρχουν και μικρότερα ως οκτώ ετών.
Εκτιμάται οτι 250.000 έως 300.000 παιδιά γίνονται καθημερινά αντικείμενο εκμετάλλευσης από κρατικά ελεγχόμενους στρατούς και παραστρατιωτικές ομάδες ανταρτών σε όλο τον κόσμο.
Τα παιδιά είναι ευάλωτα και εύκολα γίνονται θύματα εκφοβισμού, συνήθως γίνονται υπάκουοι στρατιώτες. Πολλά παιδιά έχουν απαχθεί η στρατολογούνται με τη βία και συχνά υποχρεούνται να ακολουθήσουν εντολές υπό την απειλή του θανάτου. Άλλα μπορεί να ενταχθούν σε ομάδες ενόπλων απο την απόγνωση επειδη επιδιώκουν να ξεφύγουν απο τη φτώχεια η θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πάρουν εκδίκηση για μέλη της οικογένειας τους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, τα παιδιά του πολέμου δεν έχουν ποτέ πρόσβαση στο σχολείο, μένουν αγράμματα.
Με κάθε τρόπο πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση των παιδιών.
Περισσότερα για το ζήτημα εδώ:
http://www.hrw.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: