Τρίτη, Φεβρουαρίου 19

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ



H πρόταση Νίμιτς

Νέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, παρέδωσε σε Ελλάδα και Σκόπια, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ.
(Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το όνομα είναι New Republic of Macedonia δηλαδη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)

Ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι η πρότασή του δεν καλύπτει πλήρως τις επιδιώξεις των δυο χωρών, αναγνώρισε ότι στην πρόταση υπάρχουν στοιχεία που δύσκολα θα αποδεχθούν οι δυο πλευρές,τόνισε όμως ότι είναι δίκαιη και αξιοπρεπής και μπορεί να αποτελέσει βάση για μια λύση στο ζήτημα. Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι για τη νέα πρόταση θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα και δύσκολη διαπραγμάτευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

"Τώρα είναι η ώρα" !!

Ο Μάθιου Νίμιτς εξήρε το υψηλό επίπεδο των διαπραγματευτών και των γνώσεων που διαθέτουν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι κοινή επιθυμία και των δύο χωρών και λαών να εξευρεθεί λύση.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και της σταθερότητας της περιοχής να εξευρεθεί λύση. "Τώρα είναι η ώρα", τόνισε.
Ο διαπραγματευτής των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ περιορίστηκε να πει ότι θα παρουσιάσει την πρόταση στην κυβέρνησή του η οποία θα την εξετάσει και θα την αναλύσει προσεκτικά και επιβεβαίωσε τα λεχθέντα από τον Μ.Νίμιτς.
Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του και ο Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος είπε ότι ο κ. Νίμιτς παρουσίασε μια νέα πιο επεξεργασμένη πρόταση από τη δέσμη ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και παραμέτρους αυτής της πρότασης, τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση.

Η κ. Μπακογιάννη, αύριο Τετάρτη αναμένεται να ενημερώσει για τη νέα πρόταση Νίμιτς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς αρχηγούς.
Στις 2.00 το μεσημέρι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 5.00 το απόγευμα τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 6.00 τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις 7.30 τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.
Αντιδράσεις κομμάτων

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και άμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε μεταξύ άλλων:

. Υποστηρίζουμε μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση της ενιαίας, σύνθετης και κοινής για όλες τις χρήσεις ονομασίας, που θα εκφράζει τη γεωγραφική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διπλής ονομασίας, ως τελική πρόταση, καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την απορρίψει, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας στο βέτο, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ".

Αναφερόμενο, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ εκτιμά ότι είναι στενά συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι "οι προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή ακούγονται ότι κομίζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, περί διπλής ονομασίας, δεν φαίνεται να αποτελούν λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέρη".

"Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια απαιτούν εγρήγορση. Η υπεράσπιση της ειρήνης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εμμένουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα με τα Σκόπια.", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οδηγούμεθα σε ολοκληρωτική ήττα τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με την πρόταση Νϊμιτς και προσθέτει ότι το ενδεχόμενο βέτο του κ. Καραμανλή υπερασπίζεται επαρκώς τις επιτακτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

Εν το μεταξύ αργά το βράδυ ομάδες νεαρών Σκοπιανών κουκουλοφόρων υποκινούμενοι απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία έκαναν επίθεση, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα αλλά και στην ελληνική πρεσβεία των Σκοπίων.



ΠΗΓΗ: MME ΕΛΛΑΔΑΣ,hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: