Κυριακή, Φεβρουαρίου 17

Έκτακτη Συνέλευση στον ΟΗΕ για το Κόσσοβο.



Σοβαρά επεισόδια έγιναν αργά το βραδύ στο Νovi sad της ΣΕΡΒΙΑΣ οταν διαδηλωτές ως ένδειξη διαμαρτυρίας έσπασαν αμερικανικό εστιατόριο γρήγορης τροφής.

Eν το μεταξύ σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης η έκτακτη συνελευση του ΟΗΕ για το ζήτημα του κοσσόβου θα γίνει σήμερα ωρα 9.oo (Greenwich Mean Time)
O Ρώσος εκπρόσωπος στον UN Vitalij Ccurkin δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη συνελευση την άμεση ακύρωση της απόφασης ανεξαρτησίας του Κόσσοβου.

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.

Το Κόσοβο έχει περίπου 2 εκ. κατοίκους, εκ των οποίων 90% είναι Αλβανοί. Στην περιοχή ζουν περίπου 100.000 Σέρβοι. Πριν τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999, ο αριθμός των Σέρβων του Κοσόβου έφθανε τις 250.000.
Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο ως το "λίκνο του σερβικού πολιτισμού" . Περίπου 50.000 είναι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου το οποίο συνορεύει με την Σερβία. Στο τμήμα αυτό ο σερβικός πληθυσμός είναι συμπαγής, δεν υπάρχουν Αλβανοί.
Οι Σέρβοι κάτοικοι του Βορείου Κοσόβου δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία ενός κοσοβάρικου ανεξάρτητου κράτους. Θα κηρύξουν ανυπακοή και θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό δική τους, σερβική διοίκηση, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα του σερβικού κράτους. Για τον Μάιο, σε συνεργασία με το Βελιγράδι, έχουν αναγγείλει διεξαγωγή τοπικών εκλογών και σχηματισμό δικού τους κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η προοπτική αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε μία de facto διαίρεση του Κοσόβου. Η καθημερινή ζωή των Σέρβων του Βορείου Κοσόβου, τουλάχιστον το προσεχές διάστημα, δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την επικείμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από το Βελιγράδι. Σε δυσχερή θέση αναμένεται να βρεθούν άλλοι περίπου 50.000 Σέρβοι οι οποίοι ζουν σε σερβικούς θύλακες, διάσπαρτους στο Κόσοβο (Γκρατσάνιτσα, Στρίπτσε, Στίμλιε, Λίπλιαν, Οράχοβατς), γύρω από τους οποίους κατοικούν Αλβανοί. Από το 1999 και μετά, οι περισσότεροι Σέρβοι στους θύλακες αυτούς, ζουν απομονωμένοι, αποφεύγοντας την επικοινωνία και τις σχέσεις με τον αλβανικό πληθυσμό. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, πρώην πολιτικός διοικητής των Αλβανών ανταρτών του UCK, τις τελευταίες ημέρες επισκεπτόταν συνεχώς σερβικά χωριά και προσπαθούσε να πείσει τον πληθυσμό τους να παραμείνει στις εστίες του, εγγυώμενος την ασφάλεια και την προστασία ελευθεριών και δικαιωμάτων. Όμως αρκετοί από τους Σέρβους που ζουν στους θύλακες αυτούς, ακούνε τις υποσχέσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού με σχετική επιφύλαξη.
Ορισμένοι από αυτούς, κυρίως οι νέοι σε ηλικία, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν είτε στο Βόρειο Κόσοβο είτε στη Σερβία. Αρκετοί άλλοι όμως δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στις εστίες τους, είτε γιατί δεν έχουν που να πάνε, είτε γιατί θεωρούν ότι εκεί που θα μπορούσαν να πάνε, δεν πρόκειται να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στον αλβανικό πληθυσμό που αποτελεί συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή, ο ενθουσιασμός για την ανεξαρτησία είναι έκδηλος, όμως σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η ανεξαρτησία από μόνη της, δεν αρκεί για να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Το ποσοστό ανεργίας στο Κόσοβο ξεπερνά το 50%, ενώ η οικονομία της περιοχής είναι κατεστραμμένη. Η διαφθορά έχει απλώσει βαθιά τα πλοκάμια της και κυρίως μεταξύ της πολιτικής ελίτ της περιοχής. Οι διακοπές ρεύματος (με εξαίρεση το βόρειο Κόσοβο το οποίο τροφοδοτείται με ενέργεια από τη Σερβία), είναι τακτικό φαινόμενο. Η διαβίωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μέρα με την μέρα τα προβλήματα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.
"Από εδώ και πέρα θα αρχίσουν τα δύσκολα για τους Αλβανούς πολιτικούς της περιοχής. Ο κόσμος δεν θα ασχολείται πλέον με το πότε θα γίνει ανεξάρτητο το Κόσοβο, αλλά θα ζητάει δουλειές, προοπτική και αντιμετώπιση της διαφθοράς ", λέει ο Χάρουν Ιμπραχίμι, δημοσιογράφος της αλβανικής υπηρεσίας του BBC. "Είναι αμφίβολο αν ο Χάσιμ Θάτσι και η αλβανική ηγεσία έχουν εναλλακτικό σχέδιο, αν η Σερβία επιβάλλει ένα οικονομικό εμπάργκο στο Κόσοβο και προχωρήσει στην διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς το Κόσοβο", σημειώνει ο κ. Ιμπραχίμι. Για να σταθεί στα πόδια του ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, χρειάζεται να δρομολογηθεί μία γενικότερη ανασυγκρότηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να πρωτοστατήσει, διότι το Κόσοβο από μόνο του δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις.
Μία πρώτη κίνηση, θα είναι η σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης δωρητών από την ΕΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα πιθανώς μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα πρώτα κονδύλια για τη στήριξη του νεοσύστατου κράτους. Ήδη, πάντως, οι Βρυξέλλες έχει προβλέψει ένα "κονδύλι" 395,1 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2007-2011, αλλά και επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ, για τις "εξειδικευμένες κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες" της περιοχής αυτής "κατά τη χρονική περίοδο εφαρμογής ενός νέου καθεστώτος".

Υπέρ στρατιωτικής βίας η σερβική Εκκλησία

Σε ένοπλη διεκδίκηση του Κοσόβου, κάλεσε σήμερα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας "Γκλας Γιαβνόστι" ο 73χρονος επίσκοπος της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρτέμιος, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι: "Η δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ζντράβκο Πονός ότι το Κόσοβο δεν θα το υπερασπιστεί ο στρατός, είναι ντροπιαστική.
Η Σερβία πρέπει να αγοράσει πολύ σύγχρονα όπλα από τη Ρωσία και άλλες χώρες και να ζητήσει από τη Ρωσία να στείλει εθελοντές και να εγκαθιδρύσει μια στρατιωτική παρουσία στη Σερβία. Το Κόσοβο ήταν και θα είναι πάντα σερβικό. Όλα θα περάσουν, έτσι και η κατοχή του Κοσόβου". Το σύνολο των εφημερίδων στη Σερβία φιλοξενούν αναλύσεις, που δε συμμερίζονται τις προτροπές για στρατιωτική βία, τις οποίες τις θεωρούν αναμενόμενες εκρήξεις σε οργισμένα δημοσιεύματα, αλλά αντίθετα εκτιμούν, ότι ανοίγει μια νέα φάση σκληρού διπλωματικού αγώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σερβική αστυνομία εμπόδισε το πρωί της Κυριακής, εκατοντάδες πρώην μάχιμους του σερβικού στρατού με τις στρατιωτικές τους στολές να μπουν στο Κόσοβο, στο σημείο ελέγχου του Μερντάρε. Πρόκειται για βετεράνους της περιόδου 1998-1999 στον πόλεμο κατά των κοσοβάρων αλβανών αυτονομιστών, που ήθελαν να διαδηλώσουν κατά της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Πηγη ert, tanjug

Δεν υπάρχουν σχόλια: