Σάββατο, Φεβρουαρίου 16

ACTION ALERT ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από Greek American News Agency


...για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Επιμένουν οι ΗΠΑ στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο

Πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και με τους αμερικανούς να προτείνουν στην Ελλάδα απαράδεκτο συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς να σιγοντάρει με τις προτάσεις έληξαν ατελέσφορα οι συναντήσεις και οι επαφές της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον το διήμερο 13 με 14 Φεβρουαρίου. Οι Αμερικανοί δια της Κοντολίζας Ράϊς επέμεναν στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην είσοδο των Σκοπίων σε αυτό, προφανώς με την παρούσα ονομασία τους. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ενώ η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για 45 λεπτά κράτησε μόλις 25!

Πολιτικοί παρατηρητές και διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Νέα Υόρκη σχολιάζαν με αρκετή έμφαση και πικρία ότι το βέτο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλιο είναι ένα χαρτί που η Αθήνα δύσκολα θα ρίξει στο τραπέζι μετά την εμμονή των Αμερικανών για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σκόπια, Σλοβενία και Κροατία αν και οι τελευταίες δυο χώρες δεν έχουν πλήρη φάκελο.

Στην 25λεπτη συνάντηση στο State department η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ να γίνει κανονικά στη σύνοδο κορυφής του προσεχούς Απριλίου.
Ωστόσο η κ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση της με την κ. Ράις αρκετά ενοχλημένη και εκνευρισμένη δήλωσε ότι δεν είναι "ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη" και ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, το ίδιο και η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς. Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας, η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν «τέθηκαν ονόματα στο τραπέζι της συνάντησης», για να κλείσει τις δηλώσεις τονίζοντας για πολλοστή φορά ώτα μη ακουώντων ότι «δρόμος των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας".

Το κλίμα που εισέπραξε η Ελλάδα αποτυπώνεται έντονα στον διάλογο mot a mo που είχε η Ελληνίδα Υπουργός εξ. με τους δημοσιογράφους: «Είχαμε όπως ξέρετε τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του State Department.
Μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των Σκοπίων, ταυτόχρονα και για το θέμα του Κοσόβου και για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Ήταν μια ευκαιρία για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και ουσιαστική, πιστεύω, και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική. Από κει και πέρα η διαδικασία, όπως ξέρετε συνεχίζεται. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Αναμένουμε και τις προτάσεις του κ. Nimetz και θα σας κρατήσω ενήμερους για ο,τιδήποτε νεώτερο».
Ερώτηση : «Έπεσε» κανένα όνομα στο τραπέζι;

Απάντηση: Όχι δεν «έπεσε» κανένα όνομα στο τραπέζι. H ουσία «έπεσε» στο τραπέζι. Την ουσία κουβεντιάζουμε.
Ερώτηση: Γνωρίζετε τί συζητήθηκε με τον κ. Μιλοσόσκι;

Απάντηση: Δεν ρώτησα τι συζητήθηκε με τον κ. Μιλοσόσκι. Εγώ ήρθα στις ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις τις οποίες ανέπτυξα με κάθε λεπτομέρεια.

Ερώτηση: Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη;
Απάντηση: Δεν είμαι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, θα δούμε.
Εξ ορισμού έχω πει ο δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνά μέσα από μια κοινά αποδεκτή λύση.»

Επίσης οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών Ελλάδας και Αμερικής συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα του Κοσόβου, εν όψει της προαναγγελθείσας επικείμενης ανακήρυξης ανεξαρτησίας ενώ από το τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δυο χωρών δεν έλειψαν και οι συζητήσεις -σε διμερές επίπεδο- για τα ενεργειακά στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκε.
Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη βάση στη τροφή Καραμανλή προς τη Μόσχα με ότι αυτό συνεπάγεται μελετώντας παράλληλα τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας σε αυτό στο τομέα της ενέργειας. Ξέρουν ότι η ενέργεια είναι ο άσος στο μανίκι του Μεγάλου Πούτιν και ανησυχούν για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Αθήνα δίπλα στη Μόσχα για αυτό και ασκούνται οι σχετικές πιέσεις πάντα δια της διπλωματικής οδού... Στην τελευταία συνάντηση η Κοντολίζα Ράϊς κατέστησε επίσης σαφές το μεγάλο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τον ενεργειακό τομέα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν αυτή τη φορά έμειναν στις διαπιστώσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον...

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων και επαφών που είχε η κ. Μπακογιάννη το μεγαλύτερο μέρος κατέλαβαν οι συζητήσεις για το ενεργειακό παρά για το Σκοπιανό. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η κ. Μπακογιάννη έχει έρθει δυο φορές για το ίδιο θέμα (δηλ. το σκοπιανό) και τις δυο φορές έχει φύγει άπραγη!

Η κ. Μπακογιάννη πριν τη συνάντησή της με την κ. Ράις, είχε συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και τον τρίτο στην ιεραρχία, Νίκολας Μπερνς.
Μετά τη συνάντηση με τον Νίκολας Μπέρνς η υπουργός δήλωσε «βρίσκομαι στις ΗΠΑ για ουσιαστικές συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για θέματα της περιοχής. Βεβαίως για τη θέση της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων, για το Κόσοβο που είναι και ένα θέμα που θα απασχολήσει την ΕΕ τη Δευτέρα και για τα υπόλοιπα προβλήματα τα οποία απασχολούν και την ελληνική και την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ, να προσθέσω ότι εκπροσώπησα την Ελλάδα στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Tom Lantos, έναν μεγάλο πολιτικό και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, έναν άνθρωπο με τον οποίο είχα πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσω τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας και νομίζω ότι ήταν οφειλόμενη τιμή εκ μέρους της Ελλάδας στη μνήμη του.»

Στο τριήμερο της παραμονής της η Ελληνίδα υπουργός στην Ουάσιγκτον είχε την ευκαιρία επίσης να κάνει ομιλία στο γνωστό Center for Strategic & International Studies ( CSIS) με θέμα " The transformation of southeastern Europe : A Challenge for Smart power" . Επίσης είχε συναντήσεις με Ελληνοαμερικανούς παράγοντες και ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές ενώ είχε συναντήσεις με αντιπροσώπους του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι ανάφεραν ότι μέχρι τον Απρίλιο που είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ η κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου αυτή τη φορά προς τις υπόλοιπες χώρες μέλη του συμφώνου ατλαντικής συμφωνίας με έμφαση στις Ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ε.Ε. -υποτίθεται συνέταιροι - ώστε να τους πείσει για την βασιμότητα των ελληνικών θέσεων αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιοχή η εμμονή των Σκοπίων στην ονομασία αυτή.

Η «κινητοποίηση» της Ομογένειας.

Να πούμε επίσης ότι τις ημέρες αυτές υπάρχει έντονη κινητοποίηση και στην ομογένεια, αν και όπως πάντα με ασυντόνιστες, σπασμωδικές, και χωρίς στρατηγική ενέργειες, εν αντιθέσει με τους Σκοπιανούς που αν και λιγότεροι κινητοποιούνται με αποτελεσματικότητα ως προς την επιρροή τους προς τους Αμερικανούς.
Οι Ομογενειακές οργανώσεις{ΣΑΕ- Παμμακεδονική- Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο} οι οποίες όμως χρόνια τώρα δεν διαθέτουν καμία απολύτως επιρροή στη βάση της Ομογένειας- λόγω των εσωτερικών προβλημάτων και προστριβών τους- με εκκλήσεις προς την Ομογένεια δια του ομογενειακού τύπου αλλά και με επιστολές που απέστειλαν προς το κογκρέσο αλλά και προς τους γερουσιαστές αναφέρονται στα ψηφίσματα 300 και 356 στη Βουλή των αντιπροσώπων και στη Γερουσία αντίστοιχα τα οποία υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα των Σκοπίων. Οι ομογενείς αναφέρονται στην ελληνικότητα της Μακεδονίας με ιστορικά στοιχεία αλλά και με αναφορές υπέρ των ελληνικών θέσεων. Επιστολές εστάλησαν και προς την υπουργό εξ. των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς.
Παρακάτω θα βρείτε το σχέδιο επιστολήςπου έχει προταθεί από τους τρεις Ομογενειακούς οργανισμούς:
ΣΑΕ- ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ Contact_Congress

Δεν υπάρχουν σχόλια: