Τρίτη, Φεβρουαρίου 19

ΚΟΣΣΟΒΟ: H ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ


ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ


Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο βασίλειο η Γαλλία, και η Τουρκία, αναγνώρισαν χθες μονομερώς την ανεξαρτησία του κοσσοβου.
Η Ρωσία δήλωσε ότι αναγνωρίζει μόνο τα σερβικά σύνορα, ενώ η Κίνα ζήτησε συζήτηση εφ όλης τής ύλης πάνω στη βάση του ψηφίσματος για το Κόσσοβο.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν στο χθεσινό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες να καταλήξουν στην υιοθέτηση κοινής στάσης στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, αλλά μόνο σε κοινή δήλωση που αναφέρει χαρακτηριστικά οτι, «η κατάσταση στο Κόσσοβο δεν δημιουργεί προηγούμενο και εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος χωριστά να καθορίσει την στάση του».

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Εν τω μεταξύ στο Βελιγράδι υπάρχει παγωμάρα, στη σερβική βουλη και μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή συνελευση ο πρωθυπουργός V.Kostonica, δήλωσε ότι το Κόσσοβο θα αποτελεί παντα αναπόσπαστο τμήμα τής Σερβίας, η βουλή ψήφισε την ακύρωση της μονομερούς ανεξαρτησίας του κοσσοβου, δεν ψήφισαν υπέρ τής ακύρωσης οι 9 βουλευτές που εκπροσωπούν τους Ούγγρικης καταγωγής κατοίκους της περιοχής voivodina

O πρόεδρος τής Σερβίας B. Tadic μιλώντας στον ΟΗΕ ζήτησε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του από τη διεθνή κοινότητα.

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ Σ. ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

Στη mitrovica χιλιάδες Σέρβοι σε μια αρκετά τεταμένη ατμόσφαιρα διαμαρτυρηθήκαν στη γέφυρα (Foto) που χωρίζει τη διαιρεμένη πόλη της μιτριβιτσας στα σύνορα με το Κοσσυφοπεδιο και ορκίστηκαν να μην αφήσουν μια περιοχή που, όπως και οι αλβανόφωνοι που κατοικούν εκεί, όμως μόνο τα τελευταία 40 χρόνια θεωρούν πατρίδα

ο " Marko Jaksic, ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στo συλλαλητήριο στη Μιτροβιτσα...." Η Σερβία θα πρέπει να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει το στρατό για να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο,
λέγοντας χαρακτηριστικά " "Όλη η στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προστατευθούν οι αδελφοί μας.

ΣΤΑ 220 δισ. $ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ.

Τεράστια είναι και η οικονομική ζημιά για τη Σερβία, η εκτιμωμένη αξία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας που ανήκουν σε περισσότερες απο 30000 σερβικές οικογένειες, που έφυγαν απο το Κοσσυφοπέδιο το 1999 ήταν τουλάχιστον $ 4 δις.

Θα χάσουν aκόμη γεωργική γη, δάση , κτήρια της διοίκησης, της βιομηχανίας κτίρια κατοικιών, καθώς και κυβερνητικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις Επίσης θα χάσουν στρατιωτική ιδιοκτησία, η αξία του αεροδρομίου Slatina υπολογίζεται σε πάνω απο $ 100 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Κοσσυφοπέδιο εχει ορυκτό πλούτο ύψους άνω των $ 19 δις. Διαθέτει σημαντικά αποθέματα λιγνίτη, κασσίτερο, ψευδάργυρο, νικέλιο, κοβάλτιο, αργυρό, σίδηρο, χρυσό, πλατίνα και χαλκό.
Η Σερβία επένδυσε περίπου $ 17 δισ. ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ του 1960 και του 1990

Πηγη: l.a.times. tanjug,ria-tas.


Δεν υπάρχουν σχόλια: