Κυριακή, Φεβρουαρίου 24

Προβληματισμός για την τιμή του ελαιόλαδου



Προβληματισμός για την τιμή

Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις στον τομέα του ελαιόλαδου οι παραγωγοί και οι έμποροι του νομού.
Όπως λένε, εκτός δραματικού απροόπτου δεν αναμένεται πτώση των τιμών σε επίπεδα κάτω των 2,75 ευρώ για τις οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Όμως η τιμή αυτή είναι αρκετά χαμηλή λένε χιλιάδες αγρότες .

Η αγορά όμως του ελαιόλαδου είναι “χρηματιστηριακή”, με “επενδυτές” στα “βαριά χαρτιά” τους Ισπανούς και του Ιταλούς, γεγονός που κάνει τις εξελίξεις δύσκολα προβλέψιμες

Νοθεία στο Λάδι

«Την ώρα που η παραγωγή του προϊόντος είναι μειωμένη και γίνονται εισαγωγές ισπανικών λαδιών, οι τιμές κατρακυλούν», λένε πολλοί , τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό "μαρτυρά" τις νοθείες των ελληνικών λαδιών με ισπανικά.

Και μπορεί οι προσμείξεις να είναι νόμιμες, όταν όμως στις ετικέτες δε γίνεται η αναγραφή, τότε η ενέργεια αυτή αποτελεί νοθεία του ελαιολάδου, με στόχο την εξαπάτηση του καταναλωτή και την αισχροκέρδεια από τις επιχειρήσεις!

«Παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω των πυρκαγιών και του καύσωνα, η εγχώρια αγορά κατά περίεργο τρόπο δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Νοθεύουν το ελληνικό με εισαγόμενο ελαιόλαδο». Δεν μπορεί ένα λάδι που αγοράζεται από τον παραγωγό στα 3 η και λιγoτερο ευρώ το κιλό, να πουλιέται στον καταναλωτή στα 6 ευρώ. Δηλαδή στο διπλάσιο είπε χαρακτηριστικά ένας αγρότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: