Τρίτη, Νοεμβρίου 1

Το πασοκ λειτουργεί με μικροκομματικά κριτήρια


Είναι σαφές και ξεκάθαρο από τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι το πρόσφατο σχέδιο της ΕΕ για κούρεμα κατά 50% του Ελληνικού χρέους και διεύρυνσης του EFSM με κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών ναυάγησε οριστικά δεδομένου ότι οι αγορές θα θεωρούσαν ένα τέτοιου μεγέθους “κούρεμα” ως "χρεοκοπία" και  σε ότι αφορά την  κεφαλαιακή  διεύρυνση του EFSM  η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες χώρες δεν θέλησαν να συμμετάσχουν  ή  ζήτησαν για να συμμετάσχουν εξωπραγματικά πολιτικά ανταλλάγματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τις χώρες της ευρωζώνης.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η Ευρωζώνη πρέπει να ψάξει να βρει λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει χωρίς να υπολογίζει εξωγενή κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις αντανακλούν το γεγονός ότι ο
ι Ευρωπαίοι ηγέτες για μια ακόμη φορά απέτυχαν να αντιληφθούν τα πραγματικά προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών ώστε να δράσουν ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης.
Την ίδια ώρα το “σύννεφο της ύφεσης” έχει αρχίσει να απλώνεται με απειλητικές διαθέσεις πάνω από την Ευρώπη εξαιτίας της ανεργίας που έφτασε στο πιο υψηλό σημείο από την εποχή εισαγωγής του ευρώ και γενικότερα από τα συνεχή μέτρα σαρωτικής λιτότητας που όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται λειτουργούν ισοπεδωτικά.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να “υποστηρίξει” τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν  αποφάσεις που οι ίδιες οι εξελίξεις έχουν ακυρώσει μόνο ως πολιτικός τυχοδιωκτισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από την διαδικασία του δημοψηφίσματος υπολογίζει να εκτονώσει την επικρατούσα ένταση για να διασωθεί πολιτικά. 
 Σε περίπτωση, που είναι και το πιο πιθανό,    αρνητικού αποτελέσματος  θα  αποσύρει τις ήδη αποσυρμένες αποφάσεις  δείχνοντας "εμπράκτως"     ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες του Ελληνικού λαού. Έτσι τα 2 προηγούμενα καταστροφικά χρόνια θα ξεχαστούν πιο εύκολα από την στιγμή που ένα αρνητικό ναι στο 40% είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο επικοινωνιακά από το δημοσκοπικό 14,7% που διαθέτει στην παρούσα φάση το πασοκ.
Εν τω μεταξύ, η χλιαρή αντιμετώπιση της απόφασης για δημοψήφισμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει ότι ίσως και να σχεδιάστηκε από κοινού με τους δανειστές για να “ξεφύγουν” από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής.
Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά το πασοκ λειτουργεί με μικροκομματικά κριτήρια και παρασκηνιακού τύπου διεργασίες χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες που προκαλούν οι αποφάσεις τους στην σχεδόν διαλυμένη ελληνική κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: