Τετάρτη, Νοεμβρίου 23

Λεφτά υπάρχουνε, για τις τράπεζες


Είναι γνωστό ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται στο 1,25% για τις ιδιωτικές τράπεζες την ώρα που πολλά κράτη- μέλη της ευρωζώνης ή δανείζονται από τις αγορές κεφαλαίων με επιτόκια που ξεπερνούν το 7% ( όπως η Ιταλία και η Ισπανία) ή έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ και βρίσκονται εκτός αγορών ( όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία), εξέλιξη που εκ των πραγμάτων έχει επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά.

Την ώρα όμως που οι κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ακατανόητης αρχής της ανεξαρτησίας της απαγορεύουν το δανεισμό κρατών -μελών με χαμηλά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει δισεκατομμύρια τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times η ΕΚΤ δάνεισε χθες στις τράπεζες, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων δημοπρασιών της, 247 δισ. Ευρώ και είναι το υψηλότερο που αντλήθηκε το τρέχον έτος, μεγαλύτερο κατά 11 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 52 δισ. ευρώ σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται μαζικά στην ΕΚΤ, όχι επειδή υπάρχει κρίση ρευστότητας, ίσα, ίσα υπάρχει άφθονο χρήμα! Λόγω της κρίσης χρέους έχουν υψηλό κίνδυνο για να λάβουν δάνεια από τις αγορές, (υπάρχει πιστωτική κρίση) και έτσι, στρέφονται στην διαθέσιμη φθηνή λύση της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: