Τετάρτη, Νοεμβρίου 30

Στον αέρα η έκτη δόση


Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Eurogroup στην χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία  είχε ξανά εγκριθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, υπάρχει περίπτωση οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης-9ης Δεκεμβρίου να μην δικαιολογούν την εκταμίευση,  της παγωμένης      απο τον Αύγουστο, έκτης δόσης .

Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωομάδας συμφώνησαν χθες να προσφύγει η Ευρωζώνη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μεχρι ένα δισ. Ευρώ προκειμένου  να αντιμετωπιστούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς έχουν φτάσει να δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια που ξεπερνούν το 8%. Μια τέτοια εξέλιξη, δλδη προσφυγή της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι για να βρεθούν ή το ΔΝΤ θα συνάψει διμερή δάνεια ή θα απαιτηθεί απόφαση των g20 και κατά συνέπεια μεταρρύθμιση του ΔΝΤ με συνεπακόλουθη προσαρμογή των ποσοστώσεων, εξέλιξη η οποία δεν φαίνεται για την ώρα να είναι πρωταρχικός στόχος της κυρίαρχης δομής του ΔΝΤ.
Είναι λοιπόν προφανές ότι όλα βρίσκονται στον αέρα, με την Ευρωζώνη να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Κοινή πάντως αντίληψη είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι MTV3 δήλωσε ότι "οι επόμενες εβδομάδες είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: