Τετάρτη, Νοεμβρίου 30

Στην κόψη του ξυραφιού το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα


Η Αμερικανική FED, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας συμφώνησαν σήμερα για την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος μειώνοντας κατά 50 μονάδες βάσης, με ισχύ από 5 Δεκεμβρίου και μέχρι το Φεβρουάριο, την τιμή βάση της οποίας οι κεντρικές τράπεζες θα διαθέτουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αναχρηματοδότηση σε δολάρια, στις ιδιωτικές, ευρωπαϊκές, κυρίως, τράπεζες για να διατηρήσουν τα ελάχιστα αποθεματικά τους. .
Δεδομένου ότι το μέτρο είχε ξαναεφαρμοσθεί πριν δυο μήνες η εξέλιξη στέλνει ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, από πλευράς ρευστότητας, το ευρωπαϊκό και κατ' επέκταση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εκτός των παραπάνω και με δηλωμένες τις αντιρρήσεις της Γερμανίας όσον αφορά τη λύση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μέσω ενός ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ οι εξελίξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ή  μέσο πίεσης προς την Γερμανία ή ένα δυνατό stress test για την περίπτωση κατάρρευσης του Ευρώ στο άμεσο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: