Τετάρτη, Νοεμβρίου 9

Αυξάνεται επικίνδυνα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός


Σε άντληση 1,3 δισ. ευρώ από δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων προχώρησε χθες ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,89% από 4,86% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) οι οποίοι έχουν πρόσβαση κατ’ αποκλειστικότητα  στους μηχανισμούς βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Την τρέχουσα χρονιά μέσω του βραχυπρόθεσμου δανεισμού θα αντληθούν πάνω από 17 δις ευρώ.

Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου θεωρούνται πολύ καλή επένδυση συγκριτικά με άλλες παρόμοιες επενδύσεις επειδή ο κάτοχος δεν κινδυνεύει να χάσει τα χρήματά του και προσφέρουν σχετικά υψηλή και εγγυημένη απόδοση στους επενδύτες. ( στα εν λόγω εξάμηνης διάρκειας η απόδοση τους υπολογίζεται ως εξής: 1.3 δισ χ 188/360 χ0.486)

Από το 2009 και μετά έχει παρατηρηθεί μια κατακόρυφη αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού δεδομένου ότι το 2009 ήταν στο 21,6% επί του συνολικού δανεισμού και την τρέχουσα χρονιά σχεδόν διπλασιάστηκε καθώς βρίσκεται στο 41, 6%, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον τόκους από την στιγμή που δανειζόμαστε για να πληρώσουμε προηγούμενα δανεικά σε έντοκα γραμμάτια και κάθε μήνα γίνεται το ίδιο.

Με βάση  την παραπάνω πραγματικότητα  είναι   πρoφαvές ότι ένα μεγάλο χρηματικό κεφάλαιo των φορολογούμενων δεν έχει ανταποδοτικό αποτέλεσμα επειδή  χρηματοδοτεί   τους τόκους του αυξανόμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: