Δευτέρα, Νοεμβρίου 21

Άσκοπα τα μέτρα λιτότητας, δεν έπιασαν τόπο


Σήμερα, 2 και κάτι χρόνια μετά την εκλογική νίκη του πασοκ στις εκλογές του 2009 ακόμα και οι πιο δύσπιστοι  έχουν πειστεί και έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι οι πολιτικές εξελίξεις της τότε εποχής τροχοδρόμησαν,   την οργανωμένη πριν τις εκλογές,   υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ.

Πολλοί, τότε, δεν διστάσαμε, παρά το αντίθετο κλίμα που προωθούσαν τα διαπλεκόμενα μμε να διαφωνήσουμε,ορθά όπως αποδείχθηκε,με τις επιλογές της τότε κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα λίγη σημασία έχει αν μας δικαίωσαν.  Tο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας κάθε μέρα που περνά χάνει σταδιακά ένα ζωτικής σημασίας τμήμα της, αυτό του ανθρώπινου δυναμικού.
Δυστυχώς όμως, ούτε οι θυσίες που έχουν καταβληθεί πιάνουν τόπο. Παρά του αυξημένους φόρους τα έσοδα μειώνονται και παρά τις μεγάλες περικοπές δαπανών τα έξοδα του δημοσίου αυξάνονται.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα έδωσε στην δημοσιότητα η τράπεζα της Ελλάδας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 39.698 εκατ. ευρώ, από 40.163 εκατ. ευρώ πέρυσι την ίδια περίοδο και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 57.945 εκατ. ευρώ, έναντι 54.523 εκατ. Ευρώ.
Την ίδια ώρα η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αρχίσει να δυσκολεύει επικίνδυνα, όχι μόνο επειδή πολλές χώρες δυσκολεύονται να δανειστούν φθηνά , αλλά επειδή κανένας δεν βλέπει μέλλον.
Πως αλλωστε να φανεί όταν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προσπαθούν καθημερινά να μας πείσουν ότι συνεχίζουν να κατασκευάζουν το αύριο στην βάση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα και οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι τρέχουσες εξελίξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε σήμερα ότι το ποσό εγγυοδοσίας του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες αυξάνεται σε 60 δισ. από τα 30 δισ και η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ερχόμενη τετάρτη τις προτάσεις της για το αμφιλεγόμενο ευρωομόλογο, δεδομένου ότι αν υιοθετηθεί με την μορφή που εισηγείται ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι η δόμηση του εσωτερικού οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι της Ευρωζώνης θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις πολιτικές διαθέσεις της Γερμανίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: