Τετάρτη, Νοεμβρίου 2

Τι είχες Γιαννιό, τι είχα πάντα...


Όπως προκύπτει μέσα από τις εξελίξεις, η ξαφνική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πήρε παγκόσμια διάσταση προκαλώντας πανικό σε ολόκληρο τον οικονομικό κόσμο με τις τραπεζικές μετοχές να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της χθεσινής μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων.
Σε προς τα κάτω πορεία οδηγήθηκαν και οι χώρες με προβλήματα χρέους, με την Ισπανία και την Ιταλία να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στο κόστος δανεισμού, εξέλιξη που ώθησε την ΕΚΤ σε μεγάλες αγορές ομόλογων από την δευτερογενή αγορά.

Την ανασφάλεια επίσης διέγειρε τόσο το γεγονός της αναταραχής που προκλήθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και οι έκτακτες σαρωτικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις. Όλες οι αναφορές που έγιναν για το ζήτημα σε μμε του εξωτερικού συνέδεαν τις αποφάσεις με την πολίτικη κρίση και κρίθηκαν ως αναγκαίες για να αποφύγει η Ελλάδα την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος στο εγγύς μέλλον.!
Σε πολιτικό επίπεδο, οι ηγέτες της ευρωζώνης ενόψει της συνόδου κορυφής των G20 στις Κάννες συγκάλεσαν συνάντηση για την Ελλάδα όπου αναμένεται να “επεξεργαστούν περαιτέρω” το ευρωπαϊκό σχέδιο της πρόσφατης συμφωνίας στις Βρυξέλλες.
Το νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να απασχολήσει και την σύνοδο των g20 δεδομένου ότι μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ συνοδευόμενη από χρεωκοπία θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία ως σύνολο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε τις αναδυόμενες χώρες να αγκαλιάζουν πιο θερμά το ευρωπαϊκό σχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα δεδομένου οτι  σε πρώτη φάση δεν έτυχε ευρείας αποδοχής.
Όπως λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε,  πάνω στις πλάτες της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού διεξάγεται χωρίς όρους και ηθικούς ενδοιασμούς ένα διεθνές κερδοσκοπικό πολιτικοοικονομικό παιχνίδι -δούμε και λαβείν- που σε κάθε περίπτωση θα νομιμοποιήσει την πολιτική φτωχοποίησης και τους μόνιμους μηχανισμούς επιτήρησης που έχουν επιβληθεί στη χώρας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: