Κυριακή, Νοεμβρίου 6

Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται ...


Η αποτυχία της πρόσφατης συνοδού κορυφής της ΕΕ να δώσει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ όχι μόνο προκάλεσε την πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα μας, αλλά οδήγησε και σε ναυάγιο την αμφιλεγόμενη επιλογή- προσπάθεια της Ευρώπης να εξασφαλίσει την κεφαλαιακή διεύρυνση του EFSM με την συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών.

Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών σε Γαλλία, Γερμανία και σε άλλες χώρες έχουν αρχίσει να εκφράζουν την δυσπιστία τους προς το ενιαίο νόμισμα και να θεωρούν σε ποσοστό πάνω από 89% ( δημοσκόπηση της εταιρίας IFOR στην Γαλλία) ότι « τo ποσό που δάνεισε η Γαλλία στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα, επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τα επιστρέψει" .
Οι Γάλλοι πολίτες αποδοκιμάζουν επίσης σε ποσοστό πάνω από 63% την συνέχιση της Γαλλικής χρηματοδότησης για πακέτα δανεισμού προς την Ελλάδα ή προς άλλες χώρες.
Με βάση λοιπόν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με δεδομένο το γεγονός ότι το 2012 είναι χρονιά εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία είναι πολύ πιθανό να “παγώσει” η καιφαλαιακή διεύρυσνη του EFSM. Σε περίπτωση που προκύψει μια τέτοια εξέλιξη θα αυξηθεί η αβεβαιότητα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία και η Ισπανία και εκ των πραγμάτων θα τεθεί εν αμφιβόλω η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα ή προκειμένου   να δικαιολογηθούν οι αποφάσεις που  θα μας  εγκλωβίσουν    σε ρόλο  "πλωτού   κυματοθραύστη"  υπέρ μια  Ευρωζώνης  διαφορετικών  ταχυτήτων    να ζητήσουν εξοντωτικά για την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία πολιτικά ανταλλάγματα που θα οδηγήσουν σε δεκαετή τουλάχιστον οικονομικοκοινωνική στασιμότητα.
Η Ευρωπαϊκή παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας με τις πιέσεις που ασκούνται από την Γερμανία και άλλες χώρες για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στο εσωτερικό των κρατών η ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική.
Με ποιο όμως δικαίωμα η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να υιοθετήσει ακραίες πολιτικές λιτότητας για να λάβει δανεικά όταν, (η Γερμανία), στο πλαίσιο των αποφάσεων των g20 θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και θα ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική για να αποτρέψει επέκταση της ύφεσης;
Όπως μπορούμε να καταλάβουμε μέσα από την ροή των γεγονότων η Ευρωζώνη δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί ως ενιαίο σύνολο καθώς ακολουθεί και αναπαράγει επιλογές που “δέρνουν αλύπητα” τις ξεχωριστές κουλτούρες των λαών της Ευρώπης.
Φίλες και φίλοι, το νόμισμα ούτε έγινε κάποτε στην ιστορία, ούτε πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να κατορθώσει να γίνει το όχημα που θα ενώσει τους λαούς της Ευρώπης.
Δεν θα τολμήσω να πω καλώς ήρθαμε στην δραχμή, θα το πουν οι καταιγιστικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μια πιθανή επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης από κάθε άποψη κατάστασης στην χώρα μας ή στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό νότο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: