Παρασκευή, Νοεμβρίου 4

O "βασιλιάς της μπλόφας"


Αναμφισβήτητα η χθεσινή περιπετειώδης μέρα παρήγαγε μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση που εμφάνισε χρόνιες αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και επηρέασε την ροή των εξελίξεων στην σύνοδο των g-20 λόγω του φόβου μιας αντίδρασης- ντόμινο με ίσως καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο δεδομένης της επικινδυνότητας που παρήγαγε μια πιθανή πτώχευση αυξήθηκε η ανασφάλεια για το τι μέλει γενέσθαι με άμεσο αποτέλεσμα τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις που όλοι γνωρίζουμε.
Σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα αν και απούσα από τη σύνοδο των g20 ήταν ωσεί παρών δεδομένου ότι όλοι περίμεναν με μεγάλη αγωνία την ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων για να δώσουν κατεύθυνση στις συζητήσεις που διεξάγονταν εκεί και είχαν ως βασικό θέμα την «ισχυρή βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη»
Αν η Ελλάδα δεν έπαιρνε πίσω το δημοψήφισμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι η σημερινή μέρα θα ήταν πολύ διαφορετική, η Ευρώπη θα εμφανίζονταν βαθιά διχασμένη στα μάτια της παγκόσμιας κοινωνίας.
 Μετά τις χθεσινές εξελίξεις- μοχλό πίεσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να “περηφανεύονται” ότι κράτησαν την ευρωζώνη ενωμένη, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τα επιχειρήματά τους για συνέχιση της ίδιας πολιτικής κατεύθυνσης καθώς φάνηκε ότι έπεισαν την Ελλάδα να επισπεύσει την εφαρμογή των συμφωνιών του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς δημοψήφισμα. Άμεση αλυσωτή επίδραση των εν λόγω εξελίξεων ήταν η αποδοχή από την Ιταλία των τριμηνιαίων συμβουλευτικών έλεγχων από το ΔΝΤ.
Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα τόσο για την εξέλιξη του EFSF, όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που παράγει η κρίση χρέους και το ίδιο το ευρωπαϊκό χρέος.
Συνεπώς, όλα βρίσκονται στον “αέρα” με την Ελλάδα να συνεχίζει να είναι ο μεγάλος χαμένος του παγκόσμιου παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: