Πέμπτη, Νοεμβρίου 17

Άρχισε το Γενικό ξεπούλημα


Σε μια στιγμή που η οικονομική αναταραχή εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη το αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις διυπουργικό όργανο με απόφαση του και πριν καλά καλά ορκιστεί η μεταβατική κυβέρνηση ξεκίνησε την διαδικασία για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. (μεταβιβάστηκαν χθές στο ειδικό Ταμείο εκποίησης αρκετά περιουσιακά  στοιχεία του Δημοσίου)

Η απόφαση συνιστά πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο δεδομένου ότι στην παρούσα φάση τόσο οι τραπεζικές μετοχές που θα πουληθούν, όσο και οι μετοχές του οργανισμού λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και της εταιρίας υδρεύσεως αποχετεύσεως Αθηνών και θεσσαλονίκης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της καθοδικής πορείας του χρηματιστηρίου. Στις 717 μονάδες είναι η τρέχουσα τιμή, από 1450 πριν ένα χρόνο και 4.100 πριν 5 χρόνια. (Για παράδειγμα, η μετοχή της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδας πριν ένα χρόνο άξιζε 7,5 ευρώ και η τρέχουσα τιμή της είναι 1,78, από 30 ευρώ πριν 5 χρόνια. Το δημόσιο θα πουλήσει 11.793.750 μετοχές της ΕτΕ.)

Προς πώληση θα βρεθούν   περιφερειακά κρατικά Αεροδρόμια, περιφερειακά Λιμάνια σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας της εταιρίας ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε, δρόμοι, όπως η Εγνατία οδός, γέφυρες, η εταιρία ελληνικά τουριστικά ακίνητα, κ.α.
Το σύνολο των χρημάτων από τις  εν λόγω   πωλήσεις θα καλύψει δαπάνες για τοκοχρεολύσια.
Οι παραπάνω αποφάσεις εκτός ότι δεν εξυπηρετούν από κάθε άποψη το δημόσιο συμφέρον παραβιάζουν κατάφωρα και το Σύνταγμα της Ελλάδας καθώς το άρθρο 106 παρ.2 προβλέπει ότι: Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: