Τρίτη, Νοεμβρίου 8

Στον αέρα τα πακέτα δανεισμού της ΕΕ


Το φιάσκο της 26ης Οκτωβρίου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην χθεσινή της συνεδρίαση η Ευρωομάδα καθώς το γενικόλογο δελτίο τύπου για περαιτέρω ενίσχυση των πόρων του EFSM δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Οι αναδυόμενες οικονομίες ξεκαθάρισαν στην πρόσφατη συνεδρίαση των g20 στις Κάννες ότι δεν θα συμμετάσχουν στην διεύρυνση του EFSM και όπως όλα δείχνουν η Γερμανία αρνείται να διαθέσει τμήμα από τους 3.400 τόνους χρυσού που έχει στην κατοχή της  για την στήριξή του. Aρνείται επίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται, να “κόψει” νέα χρήματα η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για την κεφαλαιακή ενίσχυσή του.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ευρωζώνη δείχνει ότι βαδίζει ανεξέλεγκτη προς την εκτροπή δεδομένου ότι 10 χώρες της έχουν εδώ και καιρό ξεπεράσει το όριο χρέους 60% που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας με την Ιταλία κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού και του οικονομικού μεγέθους της να απειλεί με διάλυση την ευρωζώνη. Σύμφωνα με διεθνή μμε το “αίνιγμα” της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSM) δεν αναμένεται να λυθεί πριν τα Χριστούγεννα, όταν θα συνεδριάσουν εκ νέου οι g20.
Οι παραπάνω αρνητικές εξελίξεις θα μπορούσαν ήδη να έχουν διαλύσει την Ευρωζώνη αν το τεράστιο ενδιαφέρον των μμε για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία σχετικά με την παραίτηση Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι δεν είχε καλύψει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.
Σε κάθε όμως περίπτωση η χώρα μας δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει την χρεωκοπία.  Aν σε περίπτωση “αναβληθεί” για μετά το 2014 μέσω του νέου πακέτου δανεισμού  θα  βρισκόμαστε από κάθε άποψη    σε πιο δυσχερή θέση καθώς το νέο πακέτο δανεισμού θα έχει αυξήσει “εξωντοτικά” τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας και ο συνδυασμός παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και πώλησης των παραγωγικών πάγιων περιουσιακών στοιχείων θα υποβιβάσει στο εξής σε αντικείμενο προς ιδιοκτησία και χρήση, τόσο το λαό όσο και το κράτος.
Άρα, λοιπόν, αν η Ευρώπη δεν βάλει άμεσα ένα τέλος στην κρίση ευρωπαϊκού χρέους θα είναι καταστροφικό για την χώρα μας να συνεχίσει με κάθε τίμημα να βρίσκεται στο πλαίσιο του κοινού νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: