Σάββατο, Νοεμβρίου 26

Προβληματίζει έντονα η έλλειψη σπόρων σταριού, θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι.


Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες αγρότες η έλλειψη στην αγορά πιστοποιημένων σπόρων σταριού προς σπορά για την καλλιεργητική περίοδο 2011 – 2012.
Πολλοί καλλιεργητές σιταριού υποστηρίζουν ότι όπου και αν απευθύνθηκαν στάρι δεν βρήκαν. Υπήρχαν στην αρχή της περιόδου κάποιες μικροποσότητες οι οποίες όχι μόνο πωλήθηκαν σε ιδιαίτερα ακριβή τιμή,  στα 0,50- 0,55 λεπτά το κιλό, από 0,40 την περσινή χρονιά, αλλά εξαντλήθηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα όσοι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και υποχρεούνται (σε εκτέλεση του άρθρου 68 του Καν. (ΕΚ) 73/2009 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) να χρησιμοποιήσουν πιστοποιημένο σπόρο στο σύνολο της προς σπορά ποσότητας να μην έχουν να σπείρουν.
Τα νέα δεδομένα   αναμένεται από την επόμενη χρονιά να οδηγήσουν    σε μεγάλη αύξηση τις τιμές του ψωμιού   διότι  στο εσωτερικό αυξάνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής και η παραγόμενη ποσότητα  και στο εξωτερικό οι μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία και Αυστραλία αυξάνουν τις τιμές στο προς εξαγωγή στάρι εξαιτίας της μειωμένης περίπου κατά 20% παραγωγής τους. Επίσης, έντονες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ασκήσει το γεγονός ότι πολλές καλλιέργειες έχουν προαγοραστεί με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που εκ των πραγμάτων, ως εξέλιξη,  θα δημιουργήσει ένα νέο πεδίο κερδοσκοπίας. 
Συνεπώς, η Ελλάδα είναι απόλυτα  απαραίτητο- υποχρεούται από τις εξελίξεις   να επιτρέψει ο ιδιοπαραγόμενος σπόρος να χρησιμοποιηθεί για σπορά και από άλλους παραγωγούς    καθώς μέχρι σήμερα επιτρέπεται η σπορά του, σε ένα μικρό  ποσοστό,   μόνο στα αγροτεμάχια του παραγωγού που τον παρήγαγε, γεγονός που μείωσε σημαντικά τα εγχώρια αποθέματα ιδιοπαραγόμενου σπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: