Κυριακή, Νοεμβρίου 27

Σε τροχιά ανακατατάξεων τα Βαλκάνια


Είναι γνωστό ότι η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το Σεπτέμβριο του 1995 προέβλεπε ότι θα παρέμενε αμετάβλητη έως ότου αντικατασταθεί από μια οριστική συμφωνία, υπό τον όρο ότι μετά από επτά χρόνια κάθε μέρος μπορεί να αποχωρήσει με γραπτή ειδοποίηση, η οποία αρχίζει να ισχύει 12 μήνες μετά την παράδοσή της  στο άλλο μέρος.
Υπό την προσωρινή ονομασία FYROM, τα Σκόπια ανέλαβαν την υποχρέωση να σέβονται την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και με συγκεκριμένα μέτρα να συμβάλουν έτσι ώστε να τεθούν γερά θεμέλια για να φτάσουν οι δυο χώρες σε κλίμα ειρηνικών σχέσεων και κατανόησης.
Αυτό όμως που έχουμε αντικρίσει όλα αυτά τα χρόνια από την πλευρά των Σκοπίων είναι αποδεδειγμένη αδιαλλαξία και προκλήσεις.
FYROM χρησιμοποιεί, τόσο στο εσωτερικό της, ως συνταγματικό όνομα, όσο και άτυπα στις σχέσεις της με άλλες χώρες την ονομασία -Δημοκρατία της Μακεδονίας-
-Τοποθέτησε πρόσφατα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και σε άλλες πόλεις Αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, έχουν ονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων «αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος»
αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων έχει πολλάκις χαρακτηρίσει την διένεξη «παράλογο πρόβλημα» ή ισχυριζονται ότι είναι απολύτως νόμιμα τα αιτήματά τους.
-Το Νοέμβριο του 2008 με βασικό επιχείρημα το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας προσέφυγε στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης επειδή η τότε ελληνική κυβέρνηση (κυβέρνηση Καραμανλή) στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, έθεσε βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. κ.α
Την ίδια περίοδο η Ελλάδα, όχι μόνο έδειξε κατανόηση αλλά υπερέβαλε εαυτόν δεδομένου ότι έκανε ένα βήμα πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 που προέβλεπε ότι «η ονομασία του κράτους των Σκοπίων δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Ως γνωστό, μετά το Βουκουρέστι η θέση- κόκκινη γραμμή της χώρας μας είναι -Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων-, θέση η οποία δεν έχει απορριφθεί από την διεθνή κοινότητα.
Όπως εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε μέσα από τις εξελίξεις η χώρα μας από κατήγορος βρέθηκε κατηγορούμενος.
H απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την προσφυγή της ΠΓΔΜ θα ανακοινωθεί την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.           
Δεδομένου τώρα ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη πρέπει να συμφωνούν για την παραπομπή της διαφοράς τους στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι υποχρεωτικές, ενώ οι γνωμοδοτήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ως εκ τούτου, η όποια απόφαση δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα την μη ενεργοποίηση του Άρθρου 23 παρ. 2 της ενδιάμεσης συμφωνίας που προβλέπει ότι “μετά από επτά χρόνια (δλδη από το 2002 και μετά) κάθε μέρος μπορεί να αποχωρήσει από την Ενδιάμεση Συμφωνία με γραπτή ειδοποίηση”
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που τα Σκόπια συνεχίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα να κρατούν αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η Ελλάδα οφείλει να καταγγείλει την στάση των Σκοπίων και να αποχωρίσει από την ενδιάμεση συμφωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται.  
Εκ των πραγμάτων  λοιπόν υπάρχει  θέμα για το αν και κατά πόσο η μεταβατική κυβέρνηση συγκεκριμένης εντολής  νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά   να απαντήσει σε ένα ζήτημα -σπινθήρα ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: