Κυριακή, Νοεμβρίου 2

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί


Σε αρκετά χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στο Ν. Ηλείας.

Η καταστροφή μεγάλου τμήματος των καλλιεργειών του νομού από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές και η φετινή ακαρπία έχουν μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου (2,5 περίπου ευρώ το κιλό) αλλά και η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί για αρκετούς με το ζήτημα των αποζημιώσεων προκαλεί παραλυτικά φαινόμενα και μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς που έχουν ήδη χάσει μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους.

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα γίνεται μόνο χύμα εμπορία του προϊόντος από τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να τους εκμεταλλεύονται οι μεγαλέμποροι που διαμορφώνουν κατά το δοκουν τις τιμές, στο πλαίσιο αυτό αγοράζουν φθηνά και πουλούν ακριβά στο εξωτερικό. Οι αγρότες δηλώνουν ότι αν και πέρασαν 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης δεν έγινε από κανέναν καμιά ουσιαστική και συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών με δίκτυα προώθησης και να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς να δημιουργήσουν δικές τους μονάδες τυποποίησης για διασφάλιση του εισοδήματος και διαμόρφωση ποιοτικών χαρακτηριστικών στα τοπικά προϊόντα «Οι συνέπειες των χωρίς στόχο και ουσία πολιτικών που εφαρμοστήκαν είναι ορατές σήμερα που έχουμε βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες τονίζουν οι ελαιοπαραγωγοί»..

Έτσι σήμερα μοναδικό τους στήριγμα είναι τα δικαιώματα από την ενιαία ενίσχυση που είναι εξασφαλισμένη για όλους μέχρι το 2013. Μάλιστα και επειδή τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα αρκετοί ελαιοπαραγωγοί προτείνουν να τους δοθεί η ευκαιρία την φετινή χρονιά να εισπράξουν τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης για τουλάχιστον 2-3 έτη, με τον τρόπο αυτό ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Κάποιοι άλλοι προτείνουν να δημιουργηθεί και Μουσείο της Ελιάς σε κάποιο από τα ελαιοπαραγωγικά χωριά του νομού που υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σωστές παρατηρήσεις, στην τύχη του είναι παρατημένος ο νομός.