Παρασκευή, Νοεμβρίου 7

Ε.Ε: Έκθεση αρνητικής προόδου για ΠΓΔΜ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν εισηγείται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Μικρή πρόοδος σημειώνεται και σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ωστόσο, σε ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών και της ισότιμης εκπροσώπησης, βάσει της Συμφωνίας της Οχρίδας, η Επιτροπή παρατηρεί μεγαλύτερη πρόοδο.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος,η έκθεση της Επιτροπής περιέχει σημαντικές αναφορές.

Η Επιτροπή σημειώνει, αρχικά, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη συγχρηματοδότηση οδικών μεταφορικών αρτηριών, στο πλαίσιο του Trans European Transport Network της ΕΕ.

Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή," οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα και συμπληρώνει ότι "θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας".

Επίσης, για πρώτη φορά, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, τονίζοντας ότι "η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει θεμελιώδους σημασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: