Σύμφωνα με το πρόγραμμα ESAC που αφορά στην καταγραφή και μελέτη της χρήσης αντιβιοτικών στις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα σύνολο 20 χωρών η Ελλάδα με ποσοστό 36% καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Το αποτέλεσμα όμως της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών έχει εξακριβωθεί ότι οδηγεί σε αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Το αποτέλεσμα όμως της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών έχει εξακριβωθεί ότι οδηγεί σε αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών έχει καθιερωθεί η 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Αντιβιοτικών. Το φαινόμενο απειλεί με δυσάρεστες συνέπειες ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που παράγονται από μικροοργανισμούς (κυρίως μύκητες αλλά και βακτήρια) και έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν ή να αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών, τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο στις μικροβιακές λοιμώξεις, για τις ιώσεις όπως το απλό κρυολόγημα ή τη γρίπη, δεν χρειάζονται αντιβιοτικά, η κατάχρηση και η λανθασμένη χρήση κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά σε αυτά.
Από την άλλη πλευρά στη χώρα μας βλέπουμε τα χρέη του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) προς τα φαρμακεία της χώρας να είναι τεράστια με αποτέλεσμα από χθες τα φαρμακεία να σταματήσουν την πίστωση, από δω και στο εξής οι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι του Δημοσίου για υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Στα ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΟΠΑΔ κτλ) δεν κάνουν κάποια προσπάθεια ενημέρωσης κτλ των πολιτών για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου