Σάββατο, Νοεμβρίου 8

Σε κρίση η οικοδομική δραστηριότητα στο Ν. Ηλείας

Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας δε δίνει τη δυνατότητα να πουληθούν τα αδιάθετα διαμερίσματα.
Δυσάρεστα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την οικοδομική δραστηριότητα στο νομό Ηλείας. Σύμφωνα με εμπειροτεχνίτες εργολάβους η πτώση ξεπερνά το 40%, οι άδειες είναι αρκετά μειωμένες, έτσι υπάρχουν λίγες δουλειές και αυτές μερεμέτια που δεν πληρώνονται αμέσως.


Η υφιστάμενη κατάσταση που προβλέπεται να συνεχιστεί, αν δεν αλλάξει κάτι, δημιουργεί αβεβαιότητα στους εργολάβους.
Η αύξηση του κόστους εργασίας και των υλικών δεν ενδυναμώνουν την κατάσταση ώστε να ωφεληθεί κάπως η απασχόληση.

Στα ιδιαίτερα αρνητικά, τονίζουν οι εμπειροτεχνίτες είναι και το γεγονός ότι ο νομός σημειώνει εδώ και μια δεκαετία σοβαρή υστέρηση σε ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τους άλλους νομούς της χώρας, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο ρυθμός ανόδου των εισοδημάτων.

Η σημαντική άνοδος των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών από το 2000 και μετά έχει επηρεάσει αρνητικά τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τονίζουν με έμφαση οι εμπειροτεχνίτες.

Για το επόμενο έτος οι εκτιμήσεις των εργολάβων καταλήγουν στην πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας θα επιβραδυνθεί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Ηλεία το σύνολο των κατοικιών είναι κατασκευή περασμένων δεκαετιών, ελάχιστοι είναι αυτοί που σήμερα μπορούν να επισκευάσουν τα παλιά κτήρια.

Theodore είπε...

Δηλαδη, αναπτυξη κατ εσε, ειναι το να χτιζουμε πολυκατοικιες σε στυλ Αθηνας και να διαλυεται το συμπαν;
Περιεργη αποψη για την αναπτυξη.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ το θέτεις διαφορετικά, εδώ λεμέ 1) ότι οι εμπειροτεχνιτες εργολάβοι δεν έχουν μεροκάματο.
2) τα ήδη κατασκευασμένα διαμερίσματα δεν βρίσκουν αγοραστές.
3) ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών του νομού είναι κατασκευασμένες πριν 30 – 40 χρόνια και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν λογο οικονομικών δυσκολιών να τις ανακατασκευάσουν ή αναπαλαιώσουν

Από κι και πέρα είναι σωστό η οικιστική ανάπτυξη να σέβεται το χώρο και το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, αλλά και ο σχεδιασμός να διαμορφώνεται σε σχέση με τις εκάστοτε ανάγκες, χωρίς δογματισμούς, με έργα προστασίας, ανάδειξης και αναβάθμισης.
Η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού όσον αφορά τα έργα υποδομής στο νομό Ηλείας είναι γνωστή και δεν είναι σημερινή.