Πέμπτη, Νοεμβρίου 6

Πρωταθλήτριες στο κάπνισμα οι Έλληνιδες


Οι γυναίκες φέρνουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των καπνιστών.
Τα τελευταία 15 χρόνια το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν συστηματικά έχει αυξηθεί κατά 20% ενώ οι άνδρες καπνιστές μειώθηκαν κατά 10%.
Οι περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας αρχίζουν το κάπνισμα από την ηλικία των 13-14 ετών και αυτό κύρια επειδή στα σχολεία δεν υπάρχει φυσική αγωγή, στο λύκειο υπάρχει μόνο μια ώρα την εβδομάδα η καθόλου και στα δημοτικά και στα γυμνάσια μόνο 2 ώρες και αυτές υποβαθμισμένες.

Το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία νόσων και θανάτου στις γυναίκες, η οποία μπορεί να προληφθεί. Ποσοστό 12% των γυναικών παγκοσμίως καπνίζουν. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες καπνίζουν παγκοσμίως. Εάν η παρούσα τάση συνεχιστεί, ο αριθμός των καπνιστριών σχεδόνθα τριπλασιαστεί στην επόμενη γενιά και ως το 2025 θα υπάρχουν 500 εκατομμύρια καπνίστριες γυναίκες. Από αυτές, περισσότερες από 200 εκατομμύρια θα πεθάνουν πρόωρα από νοσήματα σχετιζόμενα με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί πως ασκεί αρνητικές επιδράσεις σε πολλούς ανεξάρτητους παράγοντες της αναπαραγωγικής ικανότητας των γυναικών, όπως στη λειτουργία της σάλπιγγας και των ωοθηκών, καθώς και στην παραγωγή ωοκυττάρων.Κλινική επίπτωση των παραπάνω είναι ο αυξημένος κίνδυνος για έκτοπη κύηση και αυτόματη έκτρωση, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες κτλ

Στο πλαίσιο της πανευρωπαικής εκστρατείας κατά του καπνίσματος ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, παρουσίασε τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας, σύμφωνα με την οποία, οι μισοί περίπου Έλληνες καπνιστές έχουν στον οργανισμό τους μονοξείδιο του άνθρακα σε ποσότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο ασφαλείας.

Ακόμη και στους μη καπνιστές, η μέση συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό των Ελλήνων είναι μιάμιση φορά υψηλότερη από τη συνολική μέση συγκέντρωση στον οργανισμό των υπολοίπων ευρωπαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: