Κυριακή, Νοεμβρίου 9

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

H ανεργία και οι απολύσεις υπό το βάρος των συνεπειών της κρίσης έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους, σε όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας, εργοστάσια και επιχειρήσεις κλείνουν. Το μέλλον δεκάδων οικογενειών, που νιώθουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να βρίσκονται χωρίς ουσιαστική προστασία, είναι αβέβαιο.

Από την άλλη πλευρά οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει συνεννόηση με την κοινωνία και συντονισμένη προσπάθεια των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης για να διατηρηθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Παρατηρούνται ελλείψεις, κενά συνεννόησης και ατολμία ως αναφορά τη διαχείριση και τη δημιουργία δράσεων που θα επιτύχουν σημαντικά οφέλη.
Μόνο με έκφραση στήριξης προς τους απολυθέντες των βιομηχανιών που κλείνουν( όπως έγινε την παρασκευή με τους απολυθέντες των βιομηχανιών του Ν. Αλεξανδρούπολης) δεν λύνονται τα προβλήματα τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Από την προσπάθεια απουσιάζει και η τοπική αυτοδιοίκηση που θα μπορούσε να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια με την ανάληψη και λειτουργία σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, κύρια στη βόρεια Ελλάδα, των βιομηχανιών που κλείνουν.

Από την άλλη πλευρά oι νέες δράσεις που ανακοινωθήκαν την παρασκευή για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης, αφορά μόνο επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες (προ αποσβέσεων) τα τελευταία τρία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό όμως δεν ενισχύεται η ρευστότητα των μικρομεσαίων που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή προβλήματα και είναι το μεγάλο ζητούμενο.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν το υπουργείο οικονομικών είχε προχωρήσει από πέρυσι το φθινόπωρο στην λήψη πιο τολμηρών μέτρων, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Η κατάσταση και η αύξηση του ελλείμματος δείχνει ότι η «ήπια προσαρμογή» απέτυχε να επιλύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με άτολμα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα δεν γίνεται τίποτα.

Ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, επίσης υψηλός είναι και ο συντελεστής φορολογίας, κίνητρα δεν δίνονται και η γραφειοκρατία των επιβαρύνσεων
είναι ακόμη μεγάλο εμπόδιο. Από την άλλη πλευρά η μείωση των κρατικών δαπανών αφορούσε μόνο περικοπές σε θέσεις εργασίας, έτσι όμως έχουμε φτάσει σε σημείο το κράτος σε αρκετούς τομείς να υπολειτουργεί.