Παρασκευή, Νοεμβρίου 21

Συρρικνώνεται η μεσαία τάξη στη Γερμάνια

Mε την παγκόσμια οικονομία να έχει εισέλθει σε ύφεση και την οικονομική αναταραχή να είναι αισθητή παντού, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομική εξέλιξη, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» αναφέρει ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία διευρύνεται.


Σύμφωνα με έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου η δυσαρέσκεια των πολιτών τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί σημαντικά.
Οι Γερμανοί πολίτες θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό κράτος έχει μειωθεί, τουλάχιστον στους φτωχότερους. Tο φτωχότερο 20 % του πληθυσμού έλαβε περίπου 10% λιγότερο συνολικό μηνιαίο εισόδημα, κατά την ίδια περίοδο το μερίδιο του πλουσιότερου 20% έχει αυξηθεί κατά 1/5.


Οι Γερμανοί θεωρούν ότι χρειάζεται κοινωνική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα βασικό χαρακτηριστικό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας μετά το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του 1960 ήταν η δυνατή μεσαία τάξη, οι Γερμανοί στο σύνολο τους δεν ήταν ούτε πολύ πλούσιοι, ούτε πολύ φτωχοί.


Σήμερα τίποτα δεν είναι όπως παλιότερα, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν μια τάση σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων, η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Αναλυτές θεωρούν ότι η συρρίκνωση είναι ισχυρότερη από ό, τι αναμενόταν και αυτό τι στιγμή που οι προβλέψεις κάνουν λογο για ανάπτυξη 0,0 % το 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: