Δευτέρα, Νοεμβρίου 3

«Άγνωστη λέξη» η εξοικονόμηση ενέργειας

Άγνωστη λέξη φαίνεται να είναι για την πραγματικότητα του Νομού Ηλείας η εξοικονόμηση ενεργείας και αυτό γίνεται τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο.

Εκεί που πραγματικά όμως δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια, αν και θα έπρεπε, είναι στις Νομαρχίες και στους Δήμους.

Γενικότερα όμως, δύσκολα βλέπουμε προσπάθειες ή επενδύσεις που να αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση πιο οικονομικών και πιο φιλικών στο περιβάλλον πηγών ενέργειας. Ολοκληρωμένη πρόταση για επιχορηγήσεις ή φοροελαφρύνσεις, σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και μικρομεσαίους να αγοράσουν νέο εξοπλισμό ή να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες παραγωγής τους δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά δεν γίνεται ευρεία εφαρμογή μέτρων και προσπάθεια ενημέρωσης που να αφορά στην εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας με αποτέλεσμα η κατανάλωση αντί να μειώνεται, συνεχώς αυξάνεται, αυξάνοντας και τα έξοδα.

Στα ιδιαίτερα αρνητικά για το νομό μας είναι και η απουσία του φυσικού αερίου που είναι σε καλύτερες τιμές στην αγορά. Ο Νομός Ηλείας είναι από τους νομούς της χώρας που δεν έχει φτάσει ακόμη το δίκτυο του φυσικού αεριού και από ότι φαίνεται δεν προβλέπεται, αλλά και δεν υπάρχουν συστηματικές πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό από κάποιο επίσημο φορέα σε επίπεδο νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: