Σάββατο, Νοεμβρίου 15

Eκρηξη στην Πρίστινα


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε έξω από τα γραφεία της Διεθνούς Πολιτικής Διοίκησης (ICO) στην πόλη Πρίστινα του Κοσόβου.


Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Βεϊτόν Ελσάνι ανέφερε ότι από την έκρηξη έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου όπου στεγάζεται η ICO και δεν υπήρξαν θύματα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμιρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός Χάσιμ Θάτσι σε κοινή συνέντευξη τύπου καταδίκασαν τη βομβιστική επίθεση χαρακτηρίζοντας εχθρούς του Κοσόβου τους δράστες.


Ο πρόεδρος Σεϊντίου επισήμανε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να μειώσουν το σεβασμό που αισθάνεται ο λαός του Κοσόβου για την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε να υπονομεύσουν τις προσπάθειες μας να καταστούμε συνέταιροι της διεθνούς κοινότητας». Ο Χάσιμ Θάτσι ανακοίνωσε πως ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να διαλευκανθεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν θα παρεκκλίνει από την φιλοευρωπαϊκή της πολιτική.


Η βομβιστική αυτή επίθεση συνέβη σε μία χρονική περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της διεθνούς παρουσίας στο Κόσοβο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EULEX) και στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία. Το σχέδιο ΄΄των έξι σημείων΄΄ του ΟΗΕ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η EULEX στο βόρειο Κόσοβο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ. Επίσης προβλέπεται ότι η αστυνομία, η δικαστική εξουσία και τα τελωνεία στις σερβικές περιοχές θα παραμείνουν υπό την διοίκηση του ΟΗΕ ( UNMIK).


Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου απέρριψε το σχέδιο των έξι σημείων ενώ το Βελιγράδι το αποδέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: