Τετάρτη, Νοεμβρίου 26

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των καυσίμων


Μεγάλη πτώση έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η τιμή του πετρελαίου με τη τιμή ανά βαρέλι στις διεθνείς αγορές να κινείται ανάμεσα στα $ 50 – 52 τι στιγμή που τον περασμένο Ιούλιο είχε φτάσει ακόμη και στα $140 εκτοξεύοντας κατά παράδοξο τρόπο τις λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων στην Ευρώπη και κατ επέκταση και στη χώρα μας (η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε ξεπεράσει το καλοκαίρι το 1,30 ευρώ). Οι τιμές ευρώ- δολάριο το καλοκαίρι ήταν 1- 1,60.

Παρόλα αυτά, και με την οικονομία να έχει εισέλθει στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών οι ενεργειακές δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Τα ακριβά καύσιμα σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης μειώνουν αισθητά το μέσο εισόδημα.

Η τρέχουσα τιμή των τιμών λιανικής θεωρείται ακόμη ιδιαίτερα υψηλή, (η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας είναι περίπου στα 0,90 ευρώ) Την ιδία στιγμή οι τρέχουσες τιμές των καυσίμων στην Αμερική είναι αρκετά χαμηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 2- 2,20 δολάρια ανά γαλόνι, (ένα γαλόνι ισοδυναμεί με 4,5 λίτρα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στις usa και τον καναδα η φορολογία δεν ξεπερνά το 21% στην Ευρώπη η φορολογία είναι πάνω από 50% τις τιμής