Δευτέρα, Νοεμβρίου 17

Αδιέξοδο στο συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Το Συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) που διεξήχθη κατά το περασμένο τριήμερο στην πόλη Ρεμς, με στόχο την αποδοχή μιας πολιτικής γραμμής και ενός αρχηγού, καταγράφεται στα χρονικά ως το πλέον "θυελλώδες", ως το "μεγάλο συνέδριο της διχόνοιας", της "διάσπασης" ή ακόμη το συνέδριο που "θρυμμάτισε" το κόμμα, όπως τιτλοφορούν στην πλειονότητά τους οι σημερινές γαλλικές εφημερίδες . Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια οι 1300 αντιπρόσωποι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο ηγέτη.

Ύστερα από τρεις ημέρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων που κρατούσαν έως αργά τη νύχτα, τα πολλαπλά ρεύματα που συνθέτουν το PS (τουλάχιστον 7) δεν κατόρθωσαν να βρουν τρόπο συναίνεσης ή να συσπειρωθούν διαμορφώνοντας μια πλειοψηφία, από την οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί ο μελλοντικός αρχηγός. Το 75ο συνέδριο μετατράπηκε σε συνέδριο αφιερωμένο στους καταγγέλλοντες.

Έτσι η ευθύνη τώρα έχει μετατεθεί στα μέλη που θα ψηφίσουν την ερχόμενη Πέμπτη και πιθανώς και την Παρασκευή, εάν χρειασθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του αρχηγού.

Τρεις είναι τελικά οι υποψήφιοι από τους οποίους οι οπαδοί έχουν να διαλέξουν τον αρχηγό του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη:
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που υποστηρίζει το άνοιγμα προς το Κέντρο και την ανανέωση του κόμματος, η πρώην υπουργός Εργασίας (θεσμοθέτησε το 35ωρο) και κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, που είναι πιο κοντά στο κόμμα και αρνείται κάθε άνοιγμα προς το Κέντρο, και ο νεαρότερος (40 ετών) Μπενουά Αμόν που υποστηρίζει στροφή προς τα αριστερά και που αν και ευρωβουλευτής τάχθηκε κατά της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Ο μεγάλος απών είναι ο δήμαρχος των Παρισίων, Μπερνάρ Ντελανοέ, ο οποίος αποφάσισε ν' αποσυρθεί από τη μάχη όταν είδε ότι η πολιτική του πρόταση (motion) ήλθε δεύτερη στην προτίμηση των μελών του κόμματος με 25%, με πρώτη την πολιτική πρόταση της Σεγκολέν Ρουαγιάλ με 29%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: