Παρασκευή, Νοεμβρίου 28

Προκαλούν οι Τούρκοι στην Κύπρο


Οι πρόσφατες προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας προκαλούν έντονο προβληματισμό, διαταράσσουν τις σχέσεις Ελλάδος -Τουρκίας και Κύπρου -Τουρκίας και σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.
Οι παρενοχλήσεις από τουρκικά σκάφη νορβηγικού πλοίου υπό παναμαϊκή σημαία της εταιρίας PGS Geophysical AS, που διενεργεί έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη εκμετάλλευσης της Κύπρου για υδρογονάνθρακες, δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Ε.Ε., και αν συνεχιστούν, θα έχουν επίδραση και στην πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., προειδοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Η κορύφωση της τουρκικής αντίδρασης παίχτηκε τις προηγούμενες μέρες, οπότε τουρκικά πολεμικά σκάφη παρενόχλησαν το υπό παναμαϊκή σημαία ερευνητικό σκάφος, που διενεργούσε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Σύμφωνα με κυπριακές εφημερίδες, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την εταιρία Noble Energy στο οικόπεδο υπ' αριθμόν 12, το οποίο, δεν εμπίπτει στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία, ΑΟΖ.

Η Τουρκία όμως εντέχνως στήνει κρίση πετρελαίων προκειμένου αφενός να αποτρέψει ενδιαφερόμενες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου (ΑΟΖ) και αφετέρου να ανεβάσει τους τόνους σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Με την ολοκλήρωση των ερευνών από τη νορβηγική εταιρεία και αφού υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών (Noble-Κύπρου), αναμένεται πλέον να αρχίσει η ανόρυξη του πετρελαίου. Στη σκιά των τουρκικών απειλών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Χριστόφιας επανέλαβε από την Αθήνα ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό, ηταν και η δήλωση στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι αναμένεται σε λίγες μέρες η έναρξη του επόμενου σταδίου των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. "Στο στάδιο αυτό," είπε ο κ. Κατσουρίδης, "η Κύπρος θα έχει εταίρους μεγάλες εταιρείες και κράτη". Με το δεδομένο αυτό, ο κ. Κατσουρίδης κατέληξε στο συμπέρασμά του: "αυτή είναι μία παράμετρος, την οποία η Τουρκία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη"

Πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του κυπριακού εκφράστηκε και από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: