Πέμπτη, Νοεμβρίου 20

Δίχως τέλος τα προβλήματα των παιδιών

Η εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κοινωνία την τελευταία δεκαετία δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεάσει τα παιδιά.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση δείχνει ότι η σημερινή γενιά ζει και πορεύεται με τρόπο που δεν διασφαλίζει ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ζωής και θα σταθεί αντιμέτωπη με αυτές. Η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει ανεπαρκείς ενήλικες, έτσι υπονομεύεται το μέλλον της κοινωνίας.


Τα παιδιά σήμερα βλέπουμε, να κακοποιούνται, να εκφοβίζονται, να γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, να αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, να καπνίζουν, να πίνουν, να μπλέκουν με ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς και να διαπράττουν αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, έτσι χιλιάδες παιδιά συναντούν και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες. Από μικρή ηλικία αποκτούν φοβίες, δεν έχουν αυτοπεποίθηση κτλ.

Από την άλλη πλευρά τα παιδιά που έχουν εξασφαλίσει "τα προς το ζείν" και ζουν σε περιβάλλον ασφάλειας είναι σχεδόν όλη μέρα μεταξύ των τεσσάρων τοίχων του σχολείου και του φροντιστηρίου. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν τον αφιερώνουν σε βίαια και ακατάλληλα video games ή σε συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων. Το φαγητό τους, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι και αυτό πρόχειρο και ανθυγιεινό.

Η συμμετοχή των σημερινών παιδιών σε φυσικες δραστηριότητες είναι μειωμένη. Η φυσική αγωγή και ο σχολικός αθλητισμός έχουν εξαφανιστεί και υποβαθμιστεί από το σχολικό πρόγραμμα, έτσι αυξάνεται και η παιδική παχυσαρκία. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες μουσική κτλ είναι άγνωστα στα περισσότερα παιδιά. Πρόσφατες σχετικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στο κοινωνικο-οικονομικό στρώμα της οικογένειας και στις επιδόσεις των παιδιών.


Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρούμε ότι, οι συνθήκες που περιγράφουμε οδηγούν τα παιδιά σε απομόνωση, μοναξιά και ψυχικά προβλήματα. Οι γονείς πνιγμένοι κ αυτοί στα προβλήματα τους δεν μπορούν να καταλάβουν σε βάθος τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά τους.

Παίρνοντας υπόψη αυτά και άλλα συναφή μπορούμε να πούμε, ότι, τα προβλήματα έχουν συσσωρεύει επικίνδυνα. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και αποτυπώνεται με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο στην πραγματικότητα.


Ωστόσο,επιτακτικά τίθεται το ερώτημα, «τι φταίει για τη σημερινή κατάσταση;» και, κυρίως, «Τι πρέπει να γίνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: