Τρίτη, Οκτωβρίου 25

Η Ευρώπη κατασκευάζει αδιέξοδο

Αμηχανία και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ευρώπη η εμμονή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να προχωρήσουν σε δοκιμασμένες- αποτυχημένες πρακτικές δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Το κούρεμα κατά 60% του ελληνικού χρέους, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 100 δισ και η αύξηση των κεφαλαιακών διαθέσιμων του EFSM στο 1τρισ ευρώ αναμένεται όχι μόνο να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα, άλλα θα ανοίξουν και έναν νέο κύκλο αστάθειας με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για όλα τα κράτη- μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης.

-Οι Ελληνικές, οι Γαλλικές και όποιες άλλες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο επειδή θα χρειαστεί να καλύψουν τις ζημίες που θα προκύψουν από το ελληνικό κούρεμα, αλλά και επειδή θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σε επανακεφαλαιοποίηση, (όσες έχουν), των θυγατρικών τους στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Δεδομένου ότι η ρευστότητα τους θα περιοριστεί ασφυκτικά τα 100 δισ ευρώ που προβλέπονται για επανακεφαλαιοποίηση είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα αποδειχθούν λίγα. Αν εξαιτίας των τρεχουσών εξελίξεων οι τράπεζες περάσουν στον έλεγχο του EFSM θα είναι υπό ευρωπαϊκό έλεγχο, με απλά λόγια θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια νέα υπερτράπεζα που θα έχει το ρόλο του πάρκινγκ” απόσυρσης των προβληματικών τραπεζών . Ποιος όμως εγγυάται ότι η εξέλιξη θα έχει ανταποδοτικό όφελος για τους φορολογούμενους και τα κράτη μέλη που ήδη είναι υπερχρεωμένοι; Πως γνωρίζουμε ότι κάτω από την πίεση των εξελίξεων δεν θα μεταπωληθούν για μικρότερα ποσά; Κάτω από ποιες συνθήκες και ποιοι θα τις αγοράσουν τότε από τον EFSM; Ίσως οι αγορές που έχουν οικονομική ισχύ; Ίσως οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης που θα βγουν αλώβητες από την κρίση χρέους, ίσως οι αναδυόμενες οικονομίες, ίσως μείνουν στα κράτη- μέλη, , ίσως μείνουν στους τωρινούς ιδιοκτήτες, κανένας δεν ξέρει για την ώρα.

-Αν το “κούρεμα” περιλαμβάνει τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, βασικό αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευσή τους δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν προβλήματα και η μείωση της περιουσία τους κατά 60% θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Ποιος θα καλύψει τις ζημίες, ποιος θα πληρώσει εισφορές, δεδομένου ότι η ανεργία αυξάνεται. Όχι μόνο θα μειωθούν οι παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές καλύψεις , αλλά δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων.

-Το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η αύξηση των κεφαλαιακών διαθέσιμων του EFSM στο 1τρισ ευρώ θα αυξήσει τα δημόσια ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, τα μέτρα λιτότητας θα βαθύνουν την ύφεση, η ύφεση θα ανοίξει έναν νέο κύκλο υποβαθμίσεων και, ξανά από την αρχή νέα πακέτα “διάσωσης” και νέα κουρέματα. (Ήδη ασκούνται από την ΕΕ πιέσεις στην Ιταλία για νέα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, εξέλιξη που προκάλεσε την οργή του Ιταλού Πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι).

-Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα δεύτερο ίσως και ένα τρίτο πακέτο δανεισμού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές; δεν θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή να εκχωρήσουμε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στους δανειστές;

Όπως εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε από τις εξελίξεις το “παιχνίδι” είναι μηδενικού αθροίσματος για την Ελλάδα που πολύ σύντομα θα χάσει εντελώς τα όποια διαπραγματευτικά χαρτιά έχουν παραμείνει. Η ελληνική κυβέρνηση φορτώνει νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες του Έλληνα πολίτη και γενικότερα οι αποφάσεις θα εμβαθύνουν τόσο το ελληνικό πρόβλημα, όσο και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

2 σχόλια:

pagios panagiotis είπε...

η οικονομία της είναι η ... υπερθέρμανση από την κατακόρυφη ανάπτυξή της. «Πολλοί δείκτες της οικονομίας της Αργεντινής είναι σήμερα στο κόκκινο» εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός (2003-2008) της προεδρίας του Νέστορα Κίρτσνερ και κατόπιν της χήρας του, Κριστίνα, ο Αλμπέρτο Φερνάντες. Αφότου ο Νέστορ Κίρτσνερ εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής, το 2003, το οικονομικό μοντέλο στηρίζουν οι κρατικές επιδοτήσεις.
Η λιανική κατανάλωση έχει αυξηθεί σε ποσοστό 4% κάθε χρόνο, ενώ έκτοτε η μεσοσταθμική οικονομική ανάπτυξη δεν υποχώρησε από το 8% (με μοναδική εξαίρεση το 2009), την ώρα που το ποσοστό των ανέργων συγκρατείται συνεχώς κάτω από το 7% . Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκε μια σύνταξη σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που διπλασίασε τον αριθμό των συνταξιούχων, ενώ οι φτωχές οικογένειες, με παιδιά, επιδοτήθηκαν.
Όλα αυτά αύξησαν όμως – σε ετήσια βάση – σε ποσοστό 35% τις δημόσιες δαπάνες, εκτινάσσοντας ταυτοχρόνως τον ετήσιο πληθωρισμό στο 25%. Αμφότερα, δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ[αρθρο στο επανασταση ]
.ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΧΘΕΣ ΕΓΕΛΕΓΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΑ Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΕΡ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΤΕΤΙΑ .ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΕ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ [ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ]

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
............................................................................................................
οι σελιδες του ΦΒ
Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (UNIFIED election LIST)
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΧΙΟ
energoipolitesproteinoun energoipolites politikopoihmenoi polites
kai to blog www.pagiosenergoipolites.blogspot.com
.............................................................................................................
σας ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟ
δηλωνοντας συμμετοχη κανοντας κλιΚ ΕΔΩ
http://www.gopetition.com/petitions/energoipolitesproteinoun-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B1.html .

pagios panagiotis είπε...

θα χαρουμε να συνεργασθουμε για την παραγματοποιηση ανενδοτου αγωνα σε ολη την ελλαδα
pagios_p@hotmail.com