Σάββατο, Οκτωβρίου 8

Ποιος θα πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ;

-«Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται να ενισχυθεί και χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια», είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne.

-"Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μια ένδειξη των προθέσεών της να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες με μεγάλα προβλήματα ρευστότητας. Το διεθνές νομισματικό σύστημα πρέπει να γίνει πιο «ανθεκτικό και σταθερό» στις κρίσεις" επισήμανε χθες με δηλώσεις της στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ.

-Ο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν ζητά την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών: «το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί, απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια » δήλωσε στους Financial Times.

-Ο Ολιβιέ Μπαϊγί από την πλευρά της ΕΕ μίλησε για " συντονισμένη προσέγγιση"

Είναι απόλυτα σαφές από τις παραπάνω δηλώσεις και τις γενικότερες εξελίξεις ότι έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, όπως το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brother, το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ για να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι μηχανισμοί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών .

Με άλλοθι την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους και το έλλειμμα ρευστότητας των τραπεζών οι εθνικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να “ξανα-επέμβουν” δίνοντας ρευστό στις τράπεζες, με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται, για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όταν θα έρθει προς πληρωμή ο νέος λογαριασμός.

Βλέπουμε λοιπόν από την μια πλευρά να καταρρέει το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεδομένου ότι συνεχίζει να ξεφουσκώνει η χρηματιστική φούσκα, ( η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia για παράδειγμα έχει πτώση τον τελευταίο χρόνο -75,33%) και από την άλλη πλευρά να μεταβιβάζονται, μέσω του EFSF, με συνοπτικές διαδικασίες από τις κυβερνήσεις, πόροι της πραγματικής οικονομίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεδομένου ότι η ανακεφαλαιοποίηση με ίδια κεφάλαια συνάντησε αντιδράσεις από το τραπεζικό σύστημα.


Όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, η δημοσιονομική προσαρμογή “πιάνει τόπο”, καθώς θα βοηθήσει τις τράπεζες να ξεπεράσουν την κρίση και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ που θα τεθεί σε ισχύ το 2013 και περιλαμβάνει νέους πιο αυστηρούς κανόνες στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: