Κυριακή, Οκτωβρίου 16

Συνεχίζει να προκαλεί την Κύπρο η Τουρκία

Με χθεσινές δηλώσεις του από την πόλη Kızılcahamam κοντά στην Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την ευρωπαϊκή ένωση ότι η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ εάν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της τον Ιούλιο του 2012.

Ως γνωστό, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κυρίαρχο κράτος και πιέζει προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού στην λογική της αναγνώρισης ενός ομόσπονδου κράτους με 2 ανεξάρτητα κράτη.

Οι δηλώσεις Ερντογάν δείχνουν ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να συμβάλει στην λύση του Κυπριακού προβλήματος δεδομένου ότι συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, όσο και στον εναέριο χώρο, που καλύπτεται από το FIR Λευκωσίας. Επίσης και σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού Sigma στο λιμάνι της Αμμοχώστου ελλιμενίζονται δύο φρεγάτες δύο τορπιλάκατο και ένα υποβρύχιο που συνοδεύουν υποστηρικτικά το ερευνητικό τούρκικό σκάφος Πίρι Ρέις που βρίσκεται στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας ετοιμάζεται για νέα τριμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο κάθε άλλο παρά σταθερή είναι, δεδομένου ότι η πολιτική κρίση δείχνει να βρίσκεται εκτός θεμιτών ορίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: