Παρασκευή, Οκτωβρίου 7

Απαράδεκτη η απόφαση για εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο

Την έγκριση για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε το χθες το πρωί η Κυβέρνητική Επιτροπή. Η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door) θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Μεταξύ των περιοχών είναι και η περιοχή του Κατακόλου στην Ηλεία με δυναμικότητα 3 εκ βαρέλια σε βάθος 15ετιας.

Η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων με βάση τις σημερινές τιμές των 150 δολαρίων το βαρέλι θα ανέλθει στα 450 εκ δολάρια εκ των οποίων τα 200 περίπου για μια 15ετια θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία από το κοίτασμα του Κατακόλου.

Δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας μιας τέτοιας εξέλιξης το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ ( σε σχέση με τα έσοδα) για το περιβάλλον και για το τουριστικό προϊόν της περιοχής, καθώς πάντοτε η εξόρυξη πετρελαίου προκαλεί διαρροές εξαιτίας πολλών παραγόντων, από ένα σεισμό, (δεδομένου ότι η περιοχή είναι σεισμογενής ο κίνδυνος αυξάνεται), από αδιαφορία των εταιρειών, από φθορά των υποδομών, κ.α.

Η ρύπανση σε περίπτωση διαρροής είναι δύσκολα ελεγχόμενη και παντοτινή από την στιγμή που επηρεάζει τόσο την τροφική αλυσίδα, όσο και την γενικότερη φυσική ισορροπία στην περιοχή της διαρροής.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο των new york times “στις βραχώδεις παραλίες της Αλάσκας οι επιστήμονες έσκαψαν 6.775 τρύπες, σε όλες βρήκαν πετρέλαιο, παρ΄ ότι έχουν περάσει 21 χρόνια από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που είχε προκαλέσει η διαρροή πετρελαίου από το ναυάγιο του τάνκερ Εxxon Valdez''

Τρανταχτό επίσης παράδειγμα του τι μπορεί να προκαλέσει μια διαρροή πετρελαίου είναι η ζημιά που πριν λίγα χρόνια προκλήθηκε στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού από τη διαρροή σε εξέδρα εξόρυξης.

Συνεπώς, η δέσμευση της περιοχής για δεκαετίες σε καμιά περίπτωση δεν αξίζει τον κόπο καθώς τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: