Όποιος έχει "παρακολουθήσει" την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στον κόσμο σίγουρα γνωρίζει ότι διαχρονικά τα Βαλκάνια είναι χώρος αντιπαράθεσης ιδεολογιών και εργαστήρι δομικών ανακατατάξεων δεδομένου ότι η ιστορία δείχνει με σαφή τρόπο ότι τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τον αιώνα του πέρασε έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην υποκίνηση των 2 παγκοσμίων πόλεμων, στην έναρξη του ψυχρού πόλεμου και στην πτώση του τοίχους του Βερολίνου.
Ανάλογη είναι και η παρέμβαση στην εποχή μας καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρεών ξεκίνησε και “υποκινείται” από την Ελλάδα, όχι μόνο εξαιτίας των προβλημάτων, άλλα και επειδή από τότε που άρχισε βρισκόμαστε συνεχώς στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας. Απαρατήρητο δεν πρέπει να περάσει και το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία έχει εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας δεδομένου ότι το κουρδικό ζήτημα βρίσκεται σε φάση έντονης αναζωπύρωσης.
Αν τώρα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις τρέχουσες εξελίξεις θα διαπιστώσουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να οδηγήσουν, τόσο την εσωτερική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, όσο και το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα σε γενικευμένου χαρακτήρα συστημική κρίση με σημαντικές επιπτώσεις, ιδίως στην περιοχή μας.
Αρκεί να παρατηρήσει κανείς το σκηνικό της διεθνούς αντίδρασης στα όσα συμβαίνουν στην χώρας μας για να καταλάβει που βρισκόμαστε. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο του reuters για τα επεισόδια στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, αναφέρει σχετικά: “Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων διαδηλωτών ξέσπασαν μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, διακόπτοντας το κύμα διαμαρτυρίας από δεκάδες χιλιάδες που διαφωνούν στο νέο σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας”.
Όπως λοιπόν βλέπουμε από τις εξελίξεις, στην Ελλάδα και στην γειτονιά μας, ολόκληρη η περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου βρίσκεται σε φάση έντονων κοινωνικών και άλλων ζυμώσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε επαναχάραξη των συνόρων, δεδομένου ότι για να λυθεί μια κρίση πρέπει να γίνουν υπερβάσεις.
Συνεπώς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, μια Ελλάδα με έντονα εσωτερικά κοινωνικά προβλήματα και χωρίς στόχους είναι εύκολη λεία σε υπαρκτούς εξωτερικούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του κράτους.
Χρειάζεται λοιπόν όλοι να καταλάβουμε ποιες ευθύνες έχουμε, μα πάνω απ' όλα χρειάζεται άμεσα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.
"Η δημοκρατία δεν επιβάλλεται".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου